30-07-2016 door Ermelo YH
Beatrice Buchwald - Victoria's Secret

Beatrice Buchwald – Victoria’s Secret

ERMELO – Victoria’s Secret is de naam van de kersverse wereldkampioene van de vijfjarige dressuurpaarden. “A real superstar”, aldus juryvoorzitter Francis Verbeek. Beatrice Buchwald reed de door Walther Schulte-Böcker gefokte merrie, vorig jaar al kampioene op het Bundeschampionat voor merries en ruinen, overtuigend naar de overwinning op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Na haar prachtige rit barstte het applaus in de uitverkochte arena los voor deze geweldig getalenteerde vosmerrie van Rhenania Pferde GmbH. Een 10 scoorde ze voor haar aanleg. “Want we weten echt niet wat we nog meer zouden willen zien!” Voor harmonie verdiende de merrie een 9.8. Buchwald stelde de dochter van Vitalis uit een moeder van Fidermark zeer vriendelijk voor en het gehele optreden zag er vanzelfsprekend uit. De elastische en gecontroleerde draf, waarin Victoria’s Secret zeer goede overgangen toonde, kreeg een 9.5. De ritmische, relaxte stap verdiende een 9.3. De­­ 8.9 voor de krachtige galop bracht het gemiddelde op 95%: goed voor het goud. Naast het prijzengeld kreeg Beatrice Buchwald ook het schitterende Longines horloge: de eerste keer dat deze werd uitgereikt aan een dressuurruiter. “Ik weet niet wat ik moet zeggen, het dringt nog niet helemaal tot mij door. Natuurlijk was ik favoriet nadat we de kwalificatie hadden gewonnen, maar dat maakt het echt niet makkelijker, dat geeft juist meer druk. Maar Victoria’s Secret is niet alleen een intelligent paard, het is ook een merrie met heel veel go, die altijd wil werken. We hadden gerust nog een rondje hier kunnen rijden.” Op de vraag wat de toekomstige plannen zijn voor dit getalenteerde paard, kan Buchwald nog geen eenduidig antwoord geven. “De eigenaar kocht haar als veulen, maar nu is er van alle kanten natuurlijk veel interesse voor haar. Dus ik hoop dat we een partij kunnen vinden die ons kan ondersteunen zodat we samen een mooie toekomst in de sport kunnen hebben. Want ik zou haar heel graag hier volgend jaar in het kampioenschap voor zesjarigen rijden!”

Sascha Schulz - Quel Filou

Sascha Schulz – Quel Filou

Het zilver was voor de Olderburger Quel Filou OLD (Quarterback x Stedinger, fokker Aloys Hinxlage en in eigendom van Dressage Grand Ducal). Sacha Schultz reed de bruine naar de fantastische score van 93.20%: een 10 maar liefst voor de stap, tweemaal een 9 voor de draf en de harmonie, een 9.1 voor de kwaliteitsvolle galop en een 9.5 voor de aanleg. “Het was voor mij echt een verrassing dat ik op het podium kon komen vandaag”, aldus de trotse Schultz. “En ik ben erg blij dat ik mij achter Victoria’s Secret mag scharen. Ik heb deze combinatie gezien en ze zijn fantastisch! Ik was de eerste dag een beetje te snel in de proef en vandaag probeerde ik het tempo iets lager te leggen en dat werkte goed. Quel Filou is gek op het publiek en vindt het heerlijk om zich te showen, dus die voelde zich helemaal op zijn gemak hier.”

Kim van der Velden - Guadeloupe Beau

Kim van der Velden – Guadeloupe Beau

De bronzen medaille was voor de Bordeaux-dochter Guadeloupe Beau (moedersvader Vivaldi, fokker P. Rulkes) onder Kim van der Velden. De amazone kreeg van de jury complimenten voor de natuurlijke manier van voorstellen, waarbij de kwaliteiten van de merrie goed tot uiting kwamen. De zuivere stap verdiende een 8.0, de vloeiende galop kreeg een 8.6. De merrie overtuigde met name met haar oogstrelende draf waarvoor ze een 9.4 kreeg. Tezamen met de 9.2 voor harmonie en de 9.5 voor de aanleg een schitterende gemiddelde score van 91%. Kim van der Velden uit Rijsbergen, debutante op het Wereldkampioenschap, was sprakeloos. ““Het was geweldig, en ik had een medaille echt niet verwacht. Het was zeker speciaal om dit ook nog eens te doen voor thuispubliek, al mijn familie, vrienden en kennissen die ons aanmoedigden. Ik heb er echt van genoten.”

Juryvoorzitter Francis Verbeek uit Waalre was enthousiast over de kwaliteit van de vijfjarigen. “Namens de jury wil ik niet alleen de medaillewinnaars feliciteren, maar ook de overige deelnemers. We hebben vandaag tóp paarden en top proeven gezien. Dit drietal was echt de beste, maar de kwaliteit van de finalepaarden was hoog en als jury hebben we genoten van deze talenten. We verwachten heel veel van deze paarden in de toekomst.”

Het Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championship for Young Horses wordt dit jaar voor het eerst op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo gehouden. Zondag 31 juli worden de WK-finales voor de zes- en zevenjarige dressuurpaarden verreden.
Uitslagen

(Foto HippofotoTeam/Digishots)