06-08-2017 door Ermelo YH

Lordswood Dancing Diamond

Tot slot was daar vandaag de ontknoping van het LONGINES FEI / WBFSH World Breeding Dressage Championships voor de zesjarigen. Ook hier kende de finale een zinderende ontknoping. Adelinde Cornelissen maakte indruk met de KWPN-hengst Governor STR, een zoon van Totilas uit de volle zus van Adelindes topper Parzival. Zeer constant ging deze zwarte parel door de arena, en met name zijn natuurlijk aanleg voor de verzameling en zijn bergop silhouet wisten de jury te imponeren. Met een 9.3 voor de actieve draf, een 8.8 voor de stap waarin met name de verzamelde stap imponeerde, en een 9 voor de galop waarin wederom het vermogen tot verzamelen tot uiting kwam, scoorde hij zeer goed op de basisgangen. De 8.9 voor harmonie en de 9.3 voor aanleg brachten hem naar de voorlopige leiding (9.06).

Monsterscore
Anne-Kathrin Pohlmeier liet volgens de jury zien hoe je een zesjarig paard moet rijden. Haar  Lordswood Dancing Diamond (Dancier x Wolkenstein II) ontving een 10 voor zijn aanleg! Wat een geweldig optreden van dit zeer complete dressuurpaard. Ook voor de constant actieve draf ontving de Hannoverander ruin dit ultieme cijfer. “Dit paard beschikt over zoveel natuurlijke aanleg. Hij kan goed verruimen en daarna weer verzamelen, waarbij zijn achterbeentechniek uitmuntend is.” Voor de stap ontving de Dancier-zoon een 9.3, voor de bergop gesprongen galop een 8.5. “Ook de zeer fijne aanleuning kunnen we waarderen, daarom een 9.8 voor harmonie. Daarmee nam de Hannoveraanse ruin de leiding over met de monsterscore van 9.72.

Achtervolging

Governor Str

Een hele uitdaging om hem nog van het goud te beroven, maar Severo Jesus Jurado Lopez zette de achtervolging in met de Oldenburger Quel Filou (v.Quarterback). Een klein foutje van Severo in de proef, maar wat een getalenteerd en lichtvoetig paard, deze zilveren medaillewinnaar van vorig jaar. Voor de basisgangen ontving hij wederom zeer hoge punten. De expressieve draf  met veel schoudervrijheid verdiende een 9.8, in de krachtige galop toonde de ruin zijn schakelvermogen: goed voor een 9.5. De ritmische stap werd beloond met een 8.5, voor perspectief werd een 9.4 uitgereikt. Maar een fout in de proef van Severo en een storing voorafgaand aan de wissel leverde aftrek op én een lagere score voor de harmonie (8) waardoor de medaillekansen het duo leken te ontglippen.

Want de Sandro Hit-zoon Sir Skyfall onder Frederic Wandres excelleerde met zijn tactzuivere, ruime stap waarin hij veel lichaamsgebruik liet zien (9.5) en actieve galop (9.2). Met een 8 voor de draf, een 8,7 voor de harmonie en een 8.9 voor aanleg was het gemiddelde van de Oldenburger hengst van 8.86 volgens het scorebord goed voor de bronzen medaille, achter de zilveren Governor STR en de gouden Lordswood Dancing Diamond. Echter een rekenfout kwam aan het licht waardoor uiteindelijk toch het brons naar Quel Filou ging, voor Sir Skyfall die op de vierde plaats eindigde. FEI Official Jacques van Daele reageerde namens de technische jury: “Een hele ongelukkige fout die wij als jury zeer betreuren. Maar het is mensenwerk, en dan kan je dit niet altijd voorkomen.”

Zilver en brons

Quel Filou

Severo was blij met de medaille. “Natuurlijk vind ik het jammer voor Frederic, maar we maken allemaal wel eens een fout. We moeten eerlijk zijn en helaas kunnen dit soort zaken gebeuren. Het overkwam mij tenslotte ook in de proef, en het tekent de kwaliteiten van Quel Filou dat hij ondanks die fout toch een medaille wist te winnen!”

Zilver dus voor Adelinde Cornelissen, die in de kwalificatie negende werd. Adelinde: “Ik had daar redelijk safe gereden en dacht, als ik iets wil bereiken dat moet ik er een extra schepje boven doen. Ik heb met Governor vandaag risico genomen, ben er  vol voor gegaan en het is gelukt!” Op de vraag of ze Parzival herkent in de zwarte KWPN-hengst reageert ze bevestigend: “In de prijsuitreiking is hij een stuk relaxter dan Parzival altijd was, dat zal de invloed van zijn vader Totilas zijn. Maar verder heeft Governor – net als Parzivals volle broer Fleau de Baian – dezelfde go, werkwilligheid en geweldige mentaliteit van Parzival. Op wedstrijd gaan ze er volledig voor en laten ze je nooit zitten, dat is zó belangrijk!”

Geweldig gevoel
Goud dus voor Hannover en Lordswood Dancing Diamond. Anne-Kathrin Pohlmeier was super trots haar zwarte ruin. “Ik heb echt ongelooflijk fijn gereden, hij was zo attent en goed bij de les. Ik kon hem daardoor vandaag correcter voorstellen dan in de kwalificatie, en nog beter laten zien wat voor kwaliteiten hij in huis heeft. Deze rit en de gouden medaille geven me zo’n geweldig gevoel, dat zal ik nooit meer zal vergeten. Ik heb hem nu 3 jaar onder het zadel, en vanaf de eerste keer dat ik hem reed wist ik dat hij enorm veel aanleg heeft. Alles gaat hem zo makkelijk af en hij doet altijd zijn best. We  gaan zien wat de toekomst ons brengt!”

Uitslag

(©Hippofoto)