30-07-2016 door Ermelo YH

 

Isabel Freese - Vitalis

Isabel Freese – Vitalis

Net als de Proef op donderdag, was ook de Kür op muziek voor acht jaar en oudere hengsten voor Vivaldi-zoon Vitalis. Onder de Noorse amazone Isabel Freese liep hij naar de winnende 74.542%.  De  mooi gemodelleerde hengst liep met veel uitstraling en een expressieve draf in een flitsende Kür. Een extra prestatie gezien het feit dat de amazone Vitalis nog niet heel lang onder het zadel heeft. “Ik rijd Vitalis sinds september 2015, dit is onze derde show. Tijdens de voorgaande shows in Duitsland behaalde we al een eerste en tweede plaats. Desalniettemin had ik geen enkel idee wat ik hier kon verwachten. Uiteraard ben ik heel blij dat het zo goed ging en dat we zelfs gewonnen hebben.” Hoewel Vitalis nog niet zo lang in de stallen van de Noorse amazone staat, is het duo al goed op elkaar ingespeeld. “Vitalis heeft zich geselecteerd voor de prestigieuze Burg-Pokal voor dressuurpaarden in de leeftijd van zeven tot en met negen jaar. De finale vindt plaats in Frankfurt in december. Vitalis wist in de selecties de hoogste score ooit te noteren, dus daar was ik natuurlijk super blij mee.” Vitalis’ dochter Victoria’s Secret won eerder die dag de finale van de vijfjarigen, waarmee Vitalis ook indirect succes boekte. Isabel Freese: “Ze lijken gigantisch op elkaar en volgens mij heeft Victoria’s Secret net als haar vader een goed karakter.” Niets voor niets is Vitalis een populaire fokhengst in Duitsland, zeker nadat hij tijdelijk in de Verenigde Staten stond en hierdoor niet beschikbaar was voor de dekdienst. Freese: “In de Verenigde Staten heeft hij niet gedekt, maar nu wordt hij wel weer ingezet voor de fokkerij. Daarom heb ik hem heel rustig opgebouwd de afgelopen maanden en we hebben dus ook nog veel verbeterpunten, met name de kracht en de pirouettes.” Freese geeft aan het debut van de WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo nu al geslaagd te vinden: “Wat een prachtige accommodatie en topfaciliteiten, zoals de longeerbak en inrijdring. Voor de ruiters en paarden is dit echt perfect.”

De tweede plaats in deze rubriek was voor de makkelijk bewegende, kwaliteitsvolle Bailamos Biolley. Katrien Verreet reed de zoon van Sir Donnerhall op nipte afstand van Vitalis naar 74.458%.

Ook de numero drie, United-zoon Cirano, was met zijn Kür een plezier om naar te kijken. Lobke de Jong scoorde 71.500% met de negenjarige bruine. Juryvoorzitter Jacques van Daele was zeer tevreden over de kwaliteit van de rubriek. “En niet alleen van deze rubriek, is heb donderdag een deel van de kwalificatie van de vijfjarigen gezien, en dat was net als de Kür vanavond geweldig om naar te kijken. Goede kwaliteit, mooie organisatie en een mooie uitstraling dus ik ben helemaal gelukkig.”

Uitslag

(Foto Digishots)