03-08-2017 door Ermelo YH

Fiontini

Tweevoudig wereldkampioene jonge paarden Fiontini ligt op koers om ook dit jaar de titel te pakken en zo – net als Sezuan vorig jaar – een hattrick te scoren. De zeer getalenteerde dochter van Fassbinder uit een moeder van Romanov wist de jury wederom te imponeren met een fantastisch optreden. In een zeer correcte proef, waarin werkelijk elke pas raak was, scoorde de Deense Warmbloedmerrie onder de Spanjaard Severo Jesus Jurado Lopez een 9.5 voor de draf en galop, een 9 voor de stap. Een 9.3 voor harmonie en een 9.8 voor perspectief bracht het gemiddelde op 94.200%. De 82.578% voor de techniek bracht de eindscore op 88.389% –  goed voor de winst in de kwalificatie. Severo was laaiend enthousiast. “Wat een goed paard, ik ben echt blij met haar. Ze staat sinds haar vierde jaar bij mij op stal en het blijft fantastisch om zulke proeven met haar neer te zetten. Nu ga ik mij eerst focussen op mijn optreden bij de vijfjarigen morgen, maar als de finale komt, ga ik met Fiontini stiekem toch echt voor goud.”

Presidents First Apple

De beste 12 paarden van vandaag plaatsten zich rechtstreeks voor de finale op zaterdag. Op de tweede plaats vinden we de Vivaldi-zoon President’s First Apple. De vosruin werd gereden door de Nederlandse Patrick van der Meer, die in 2006 met Uzzo het goud bij de vijfjarigen won. “Ik ben super blij met hoe het gegaan is, President’s First Apple heeft een heel fijne proef neergezet en tweede achter zo’n fantastische winnaar is zeker geen schande.” Voor zijn bergop gesprongen galop en perspectief ontving de ruin een 9. Met 81.286% heeft deze combinatie een goede uitgangspositie voor een medaille.

Sultan Des Paluds

Patricks landgenote Kirsten Brouwer reed de Hannoveraanse Soliman de Hus-zoon Sultan des Paluds naar 81.239 %, en daarmee de derde plaats. Brouwer reed haar tweede paard in deze leeftijdscategorie, de KWPN-hengst Ferdeaux (Bordeaux x Ferro) naar plaats 4. “Ik ben heel tevreden met een derde en vierde positie, wat een machientjes hè” glundert de amazone. “Het zijn beide wel scherpe paarden dus ze hadden vanwege de wind wel last van spanning, maar desalniettemin deden ze erg goed hun best.”

Ook juryvoorzitter Maria Colliander reageerde enthousiast. “Het was wel duidelijk wie de show stal vandaag. Maar ik wil er ook bij zeggen dat het geweldig was om een totaal van 39 zevenjarigen in de ring te jureren vandaag. Het feit dat deze leeftijdscategorie zo populair is, is echt goed voor de dressuursport. We hebben een aanzienlijk aantal van goed voorbereide paarden gezien vandaag en enkele supertalenten. Een aantal is zeer interessant toekomstmateriaal.”

Morgenmiddag wordt de kleine finale verreden, de top 3 verdient eveneens een startbewijs voor de finale zaterdagmiddag.

Uitslag

Startlijst kleine finale

(Foto’s Hippofoto Team)