05-08-2017 door Ermelo YH

Fiontini

Vandaag was de ontknoping van het LONGINES FEI / WBFSH World Breeding Dressage Championships voor zevenjarigen. Patrick van der Meer reed in de finale een zeer goede proef met de KWPN-gefokte President’s First Apple (Vivaldi x TCN Partout). Op een foutje in de wissels na liep de hengst onverstoorbaar door de proef heen. “Echt een paard voor de toekomst!”, aldus de jury die de hengst met een 9 voor perspectief beloonde. Maar de Nederlander moest echter zijn meerdere erkennen in de Deense Anne Troensegaard met de Trakehner Kipling (Hofrat x Hohenstein E.H.). Een 9.2 voor perspectief kreeg de donkerbruine ruin van de jury, die complimenten gaf voor de wijze waarop Kipling getraind is. Kipling pakte de bronzen medaille, maar de grootste strijd ging om het goud. De Nederlandse Kirsten Brouwer wist al eerder beslag te leggen op alle kleuren medailles op het wereldkampioenschap. Haar troef  Sultan des Paluds, de Hannoveraanse zoon van Soliman de Hus (mv.De Niro) liep zeer overtuigend naar de op dat moment leidende score van 83.515%. Een zeer vloeiende proef leverde een 9 voor de elektrische draf, de tactmatige stap waarin de keertwendingen positief opvielen verdiende een 8.4. De actieve en mooi bergop gesprongen galop werd beloond met een 8.6. Met een 8.9 voor harmonie en een 9 voor perspectief, was Kirsten verzekerd van haar 5de WK-medaille.

Fiontini

Deens succes
Als laatste starter ging de Spaanse ruiter Severo Jesus Jurado Lopez (Spanje) met Fiontini (Fassbinder x Romanov) natuurlijk voor een hattrick. Al 2 jaar op rij reed  hij de atletische bruine DWB-merrie naar de wereldtitel. Het Deense stamboek kon vorig jaar ook al de derde overwinning vieren van Sezuan, nu lag de druk op de schouders van Fiontini. Maar daar was niets van te merken, ontspannen liep de bruine naar het goud. Op een foutje in de wissels en één iets minder uitgevoerde pirouette na een  overtuigend optreden waarin de kwaliteit tot verzameling goed tot uiting kwam. Net als Sultan de Paluds ontving Fiontini een 9 voor de kwaliteitsvolle draf. De zeer tactmatige stap was volgens de jury het hoogtepunt (9.5), de actieve galop waarin de bruine veel aanleg tot verzameling toonde kreeg een 9.2. De 8.6 voor harmonie en de 9.1 voor perspectief bracht de winnende score van 85.656%. En dus ontving Severo Jesus Jurado Lopez zijn tweede Longines-horloge op rij. “Deze ruil ik om voor het damesmodel, dit wordt een cadeautje voor mijn vriendin”, aldus de Spaanse ruiter die aangaf dat hij – ondanks de verkoop van Fiontini – de merrie voorlopig nog wel kan rijden. “Haar nieuwe eigenaresse traint bij mijn werkgever Helgstrand Dressage, en we trainen veel samen. Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer paarden als Fiontini te rijden krijg! Ze is zo getalenteerd en heeft zoveel kwaliteiten…in de ring is ze nóg beter dan erbuiten, dat is voor een ruiter natuurlijk echt geweldig.”

Sultan des Paluds

Hoge verwachtingen
Kirsten Brouwer pakte voor het vierde jaar op rij een medaille, het zilver stemde haar zéér tevreden. “Ik ben er echt heel blij mee, het is een fantastisch paard om te rijden. Sultan des Paluds was iets meer gespannen dan donderdag, maar in de ring was hij mooi voorwaarts en konden we de score verbeteren. Ik heb echt genoten onderweg! Hij heeft zoveel talent voor de zwaardere oefeningen, dus ik heb hoge verwachtingen.”
Brons dus voor Anne Troensegaard met Kipling, die in de kwalificatie zesde werden. “Donderdag was het wel een beetje spannend met al die wind, vandaag ging de stap veel beter en gedurende de proef ontspande hij ook steeds meer. Volgend jaar kom ik graag terug met een ander paard! Ik kan best wennen aan zo’n medaille”, grapte de amazone.

Kipling

Complimenten
Sharon Rhode verving in de persconferentie juryvoorzitter Maria Colliander die eerder weg moest om haar vliegtuig te halen. Rhode gaf het jurycommentaar na afloop van iedere proef, een taak die ze met veel plezier had uitgevoerd. “Commentaar geven is echt niet altijd makkelijk, maar vandaag wel! Wat een goede paarden, en wat werden ze fijn voorgesteld. Het is geweldige om zulke getalenteerde paarden te jureren. Kipling en Sultan de Paluds zijn beiden paarden met een fantastische draf. En Fiontini, daar ben ik echt verliefd op. Wat een paard! Ook wil ik graag de organisatie een compliment geven, het WK in Ermelo is echt een geweldig evenement.”

Jurylid Dietrich Plewa vulde aan: “In het verleden is er wel eens kritiek geweest dat er teveel  spanning was bij de paarden en ze soms te kort in de hals werden voorgesteld. De paarden van vandaag waren allemaal goed getraind en toonden veel souplesse en natuurlijke aanleg. Complimenten aan alle eigenaren, ruiters én fokkers!”

Uitslag