31-07-2016 door Ermelo YH

 

Schneider Dorothee, Sezuan

Schneider Dorothee, Sezuan

Hij was al tweevoudig wereldkampioen, maar ook in het eerste Longines Wereldkampioenschap voor zevenjarige dressuurpaarden was de Deense Warmbloedhengst Sezuan onoverwinnelijk. En daarmee schreef de door Linette Jaeger gefokte zoon van Blue Hors Zack geschiedenis in Ermelo. Wat een expressie, wat een gedragenheid. Dorothee Schneider reed de zwarte parel van Gestuet Peterhof  in een technisch hoogstandje naar de winnende score van 89.005%: een hattrick dus voor de zwarte hengst die een 10 voor zijn aanleg ontving van de jury. “Wauw!”, zo vatte juryvoorzitter Mariette Sanders-Gansewinkel het oordeel van de jury samen. “Sezuan heeft een hele energieke draf waarin hij geweldig swingt en een hele goede kadans liet zien: een 9.8. De fantastische stap heeft een hele mooie viertakt en krijgt ook een 9.8. De galop is eigenlijk zijn beste gang, met enorm veel power. Maar vandaag was hij vlak voor de wissels iets gespannen in de bovenlijn, vandaar ‘slechts’ een 9.4. Een technisch prachtig optreden, de inzet van 1 pirouette op 2 benen en de spanning voor de wissels resulteren in de 9.3 voor de harmonie, en voor de aanleg…tja, dat kan natuurlijk alleen maar een 10 zijn!” Dorothee Schneider was in de wolken met de derde wereldtitel: ”Dit  is echt iets buitengewoons. Ik wil de eigenaren ook bedanken dat ik hem mag blijven rijden. Sezuan is een sensationeel paard met drie excellente basisgangen, die altijd meewerkt en zijn best doet om me blij te maken. Ik werk nu al 3.5 jaar bij Stoeterij Peterhof en ik vind het geweldig dat ik zo’n fijn paard mag rijden. Waarschijnlijk staat de Nurnberger Burg-Pokal ook op de planning volgende jaar. Daarna gaan we werken aan de piaffe en passage voor de volgende stap. We doen rustig aan, we laten Sezuan lekker paard zijn. We zien vanzelf wel wanneer het juiste moment komt en hij klaar is voor die volgende stap.”  Dorothee Schneider ontving naast het prijzengeld ook een schitterende horloge van Longines. “Ik wil de sponsor en de organisatie graag bedanken voor dit hele mooie wereldkampioenschap. Echt gaaf! Mijn complimenten!”

Hogberg Jeanna, Fiorucci HT

Hogberg Jeanna, Fiorucci HT

De zilveren medaille was voor de SWB-ruin Fiorucci HT. Vader Florencio was zelf in 2004 en 2005 wereldkampioen bij de jonge dressuurpaarden. De door Absolut Dental AB gefokte vos werd zeer correct voorgesteld door de hoogzwangere Jeanna Hogberg – in november is ze uitgerekend van een tweeling – die haar naar  80.253% reed. Het hoogste cijfer was voor de harmonie en dat was te begrijpen na de zeer nette proef van de Zweedse amazone. Een geweldig paard om te zien: de vloeiende draf heeft een mooi silhouet, waarin Fiorucci een heel fijne aanleuning hield: een 8.7. Een 8.5 voor de vloeiende galop waarin hij veel balans heeft. De actieve stap is een aandachtspunt en ontving een 7.2 vanwege wat tactverlies in de verzameling. Maar met een 9.2 voor de harmonie en een 8.8 voor de aanleg een hele mooie score, goed voor het zilver. “Geweldig, ik was al verbaasd dat we derde werden in de kwalificatie, en nu hebben we zelfs het zilver! Het is een geweldig fijn paard en hij loopt echt met het grootste gemak door de proef, dus ik ben heel blij met dit resultaat.”

Wolf Stefanie, Saphira Royal

Wolf Stefanie, Saphira Royal

Stefanie Wolf reed de door Herberth Werth gefokte Saphira Royal (RHEIN) naar het brons. De dochter van San Amour uit een moeder van Monteverdi had in de kwalificatie wat last van spanning en een fout in de galop, maar vandaag revancheerde de bruine merrie zich. Super geconcentreerd en in een uiterst harmonieuze proef  toonde ze haar kwaliteit in de drie basisgangen: een 8.4 voor de expressieve draf een 8.9 voor de stap en een 8 voor de galop. De harmonie werd beloond met een 9 en voor de aanleg kreeg de merrie van Johan Hinnemann een 8.7. Het gemiddelde van 78.641% bracht hen het podium. “Vandaag probeerde ik haar te rijden zoals we normaal doen. Dat ging hartstikke goed en ik kan het niet geloven dat we zowaar een medaille in de wacht hebben kunnen slepen. Gewoonweg fantastisch! Saphira Royal heeft het gewoon fantastisch gedaan en eerlijk gezegd kan ik het nog niet helemaal geloven.”

Mariette Sanders Gansewinkel, woordvoerder namens de jury, was enthousiast over de kwaliteit van de zevenjarige paarden. “We hebben geweldige paarden gezien, en ook de nummers 4 en 5 waren heel goed. Maar van jullie hebben we helemaal genoten. Het was een plezier om deze groep paarden te jureren.”

Uitslag

(Foto’s Hippofoto Team)