04-08-2018 door Ermelo YH

Revolution

Wát een kwaliteit zagen we vanmiddag in de finale van het Longines FEI/WBFSH WK voor vijfjarige dressuurpaarden. Een droomfinale met grote talenten die correct werden voorgesteld. De winnaar van de eerste kwalificatie, Revolution (Rocky Lee x Rouletto), liep onder Andreas Helgstrand  naar een magistrale 9.62 en pakte daarmee de wereldtitel. “Een rock star, een powerhouse”, zo roemde jurywoordvoerder Maria Colliander de door Yesemin Yanik gefokte Westfaalse hengst die maar liefst tweemaal een 10 wist te scoren, voor zijn kwaliteitsvolle, bergop gesprongen galop die uitblonk in balans, kracht en ruimte. En ook voor aanleg gaf de jury een 10. “Als je zulke goede gangen hebt, zoveel kracht, ruggebruik en duidelijk de juiste werkmentaliteit hebt, dan verdien je een 10.” Het scheelde niet veel of hij kreeg het ultieme cijfer ook voor de krachtige draf, maar het werd een 9.8, de ontspannen stap verdiende een 9 en voor harmonie ontving de hengst een 9.3. Revolution is in eigendom van Hanni Kasprzak en Helgstrand Dressage. Andreas:  “Alle paarden zijn natuurlijk te koop, maar deze is speciaal voor mij, want kan je je nog meer wensen? Hij heeft zo’n fijn karakter, echt niet normaal. Ik heb drievoudig wereldkampioen Sezuan ook in eigendom gehad, maar ik denk dat Revolution een nog completer paard is.”

Destacado

Het zilver ging naar de door Henrich Hiesselmann gefokte Destacado (Desperados x Londonderry) die zeer sympathiek werd voorgesteld door Matthias Alexander Rath. Een echte happy athlete, deze Hannoveraanse hengst van Friederik Lohse en Gestüt Schafhof die naar een prachtige score van  9.48 liep. Hij kreeg onder meer een 10 voor de energieke en ontspannen stap. “Als het had gekund hadden we hem een 11 gegeven!”, aldus juryvoorzitter Mariette Sanders. “Wauw, wauw, wauw”, was eerder al het commentaar van Maria Colliander, die aangaf de hengst graag thuis op stal te hebben. De functionele galop werd beloond met een 9.4, de vloeiende draf met een 8.9. Voor aanleg werd een 9.7 gegeven. Een toonbeeld van harmonie, dit optreden van Rath en Destacado. “Hij staat vanaf zijn derde bij ons op stal, en hoewel ik hem niet al die tijd gereden heb ken ik hem door en door. Dat helpt om een paard op de juiste manier voor te bereiden op een dergelijke wedstrijd, ik weet wat het beste voor hem werkt. Het is belangrijk dat de paarden echt plezier in het werk hebben, daar houden we in de training ook echt rekening mee.”

Candy Old

Het brons was voor Sir Donnerhall-dochter Candy OLD (mv. Fürst Heinrich) met Eva Möller die nipt derde werd met 9.38. “Wat een prachtige, charismatische ballerina”, zo roemde Colliander de lichtvoetige merrie die een 9.7 voor aanleg en een 9.4 voor harmonie ontving. Haar elastische, actieve draf scoorde een 9.8, de stap was ritmisch en energiek, maar de merrie mocht hier iets meer ruggebruik tonen: een 8.6. De galop was goed in balans en bergop: een 9.4. Eva Möller was heel blij met de proef van het fokproduct van Paul Wendeln (in eigendom van Hilde en Paul Wendeln). “De jury vond dat ik haar de eerste dag iets te gehaast voorstelde dus daar heb ik nu rekening mee proberen te houden, en dat pakte goed uit!”, vertelt Eva Möller. “Candy is een sensibel paard, maar dat zijn eigenlijk alle goede paarden. Ik rijd haar pas vanaf februari dus ik moest haar echt even leren kennen, maar ik denk dat dat goed is gelukt”, aldus Eva die Candy tijdelijk overnam van Helen Langehanenberg die in juni is bevallen van haar tweede kind. “Dit was onze laatste rit, Candy gaat volgens afspraak terug naar Helen. Dus ik hoop dat dit niet haar laatste kind is”, grapte Eva die het duidelijk goed kan vinden met de donkerbruine merrie.

“De top 3 bestaat uit een setje hele complete paarden”, aldus juryvoorzitter Mariette Sanders. “Met de jonge paarden is het in deze entourage niet gemakkelijk maar ze zijn zeer goed gemanaged en voorgesteld. Goede ruiters halen het beste in deze jonge talenten naar boven. Ook complimenten aan de fokkers die de juiste match hebben weten te maken tussen merrie en hengst. Dat is heel belangrijk voor de toekomst van onze sport, dat we steeds betere paarden fokken en de topruiters hun talent ontwikkelen.”

Uitslagen

(Foto Hippofoto)