31-07-2018 door Ermelo YH

De weersvoorspellingen voor de komende dagen geven lokale temperaturen aan van rond de 28 graden. Hoewel er geen sprake is van een hittegolf treft de organisatie van het Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships forYoung Horses toch verschillende maatregelen om het welzijn van de deelnemende paarden, te waarborgen. Er zijn overal op het terrein extra water- en schaduwplekken gecreëerd voor de paarden. De drie stallententen zijn voorzien van opac-, niet licht doorlatende zeilen, waardoor het binnen circa 7 graden koeler is. Er zijn meerdere nevelinstallaties beschikbaar, zodat de deelnemers na de wedstrijden de paarden geleidelijk af kunnen laten koelen. 

In overleg met de dierenartsen en stewards is er de mogelijkheid om binnen in de twee hallen, los te rijden. Er is een team van dierenartsen aanwezig die werkt volgens het FEI-protocol. Voorzitter van de Veterinaire Commissie dierenarts Julius Peters licht toe: “Er is momenteel sprake van een relatief lage luchtvochtigheid en dat is gunstig, want de paarden kunnen dan goed zweten waardoor ze goed hun warmte kwijt kunnen. We raden deelnemers aan om hun paarden tweemaal daags rectaal te temperaturen: is het paard na de arbeid 2 graden warmer dan voor de arbeid dan is het sowieso goed om te koelen. De beste methode hiervoor is met water: na het afspoelen 30 seconden wachten, dan met het zweetmes het water verwijderen en vervolgens het paard stappen zodat het restant water kan verdampen. Het gebruik van de vernevelinstallaties is een zeer geschikte manier om de paarden langzaam af te laten koelen. Tevens is verstandig om te controleren of alle paarden voldoende drinken tijdens hun verblijf in Ermelo. Bij twijfel over de fysieke gesteldheid van een paard zijn er diverse dierenartsen aanwezig die geraadpleegd kunnen worden. Maar de huidige weersvoorspellingen zouden – zeker in combinatie met de diverse genomen maatregelen en de diverse koelmogelijkheden – geen problemen moeten veroorzaken. 

Overigens zijn er ook voor de bezoekers diverse waterpunten gecreëerd waar u uw eigen waterfles kunt (bij)vullen. Maar natuurlijk zijn er ook tal van gezellige locaties in het strodorp of voor de hoofdpiste waar u terecht kunt voor een lekker verkoelend drankje.