06-08-2017 door Ermelo YH

Don Martillo

Vanochtend was de ontknoping van het LONGINES FEI / WBFSH World Breeding Dressage Championships voor vijfjarigen. Zowel de kwalificatie als de kleine finale beloofde al een droomfinale met veel kwaliteit. De 15 beste combinaties hadden een startbewijs verdiend.

Medaillekandidaat Andreas Helgstrand reed de Oldenburger hengst Ferrari OLD, een zoon van Blue Hors Hotline, naar 9.2. “Dit is een echte dressuurferrari”, aldus Christoph Hess die namens de jury het commentaar gaf. “Dit paard heeft 3 ongelooflijk goede gangen en enorm goede vooruitzichten voor de toekomst. De zeer expressieve draf krijgt van ons een 9.7. De iets gehaaste middendraf weerhield ons ervan de ultieme 10 te geven. De ritmische stap zou nog iets meer schoudervrijheid mogen hebben, maar toont al de aanleg tot verzameling. Een 8.5! De galop is zonder twijfel zeer goed, en krijgt een 9.5. Voor harmonie hebben we een 8.8 gegeven, de aanleuning zou soms nog iets lichter mogen maar wat een goed getraind paard. Deze gaat ongetwijfeld een zeer goede toekomst tegemoet. Een 9.5 voor aanleg.”

Dreamteam

Don Martillo

De aanvoerder van het kwalificatieklassement, de Hannoveraan Don Martillo onder Ann-Christin Wienkamp, kwam vervolgens in de ring. De zoon van Don Juan De Hus werd wederom zeer vriendelijk voorgesteld door de Duitse amazone, die de talenten van de hengst goed tot uiting weet te brengen. “Ann-Christin Wienkamp en Don Martillo zijn een dreamteam”, zei Christoph Hess na afloop. Het is toch ongelooflijk wat we de afgelopen 5 minuten hebben gezien. De beste gang van vandaag was de stap van Don Martillo, daarvoor kunnen we niet anders dan een 10 geven. Als we de draf vergelijken met die van Ferrari, dan was die wellicht expressiever. Maar de draf van Don Martillo is zo sterk en relaxed, daarom ook voor deze hengst een 9.7. Ook de galop krijgt dit cijfer. Mooi bergop en met veel souplesse. Dit is een paard met een enorme rijdbaarheid dat 100% mee wil weken. Een blij paard dat we graag belonen met een 9.5 voor harmonie en een 9.7 voor aanleg.”

Moeilijke taak

Ferrari Old

De Deense Jan Møller Christensen ging als laatste van start met de DWB-hengst Hesselhoej Donkey Boy. De zoon van Era Dancing Hit had een zeer constant optreden met alleen een kleine storing tijdens het aangalopperen en kon Don Martillo en Ferrari, die inmiddels op de gouden en zilveren positie stonden, nog van hun plek verstoten. Christroph Hess gaf aan dat het dan ook geen gemakkelijke taak voor de jury was om de medailles te verdelen. “Jan Møller Christensen is een zeer goede ruiter en heeft deze hengst zeer goed voorgesteld. In de stap toont dit paard veel lichaamsgebruik. Voor de ultieme 10 had hij nog iets meer verzameling mogen tonen, maar deze gang verdient toch zeker een 9.5. De galop is daarna zijn beste gang: mooi bergop en met veel sprong: een 9.4. De actieve draf is krachtig en kreeg van ons een 9. Een heel fijn optreden, met wel een heel belangrijk foutje wat het cijfer voor harmonie naar 8.4 brengt. Maar een 9.2 voor aanleg betekent de bronzen medaille voor Hesselhoej Donkey Boy!”

Grand Prix-aanleg

Hesselhoej Donkey Boy

En dus goud voor Don Martillo en een schitterend Longines-horloge voor zijn Duitse amazone Ann-Christin Wienkamp: “Ik ben super blij! Don Martillo is in topvorm en ik heb echt met een lach op mijn gezicht de proef kunnen rijden: hij reageerde geweldig op mijn hulpen, was enorm gefocust.  Dit is absoluut een paard met veel aanleg voor de Grand Prix.”
Ook Andreas Helgstrand was blij met zijn medaille, maar bovenal met Ferrari. “Dit paard verdient een 10 voor zijn karakter. Hij moet nog wat tijd hebben, het is een groot paard dat nog meer kracht moet ontwikkelen, maar het is zo’n plezier hem te rijden. Met de medaille ben ik heel blij. Wij investeren veel in jonge talenten en proberen ze op te leiden tot topatleten. We hebben 10 paarden bij ons, en 8 hebben de finale gehaald. Het WK is dus heel belangrijk voor ons, maar daarnaast wil ik ook de jury een compliment geven. Het commentaar dat werd gegeven was echt geweldig. Dat is ook voor ons als ruiters heel waardevol. Ook als het een keer minder gaat is het goed om te horen wat het oordeel van de jury is. Maar ook voor de toeschouwers is het heel interessant.”

Ook Jan Møller Christensen – zwaar verkouden door het iets wisselvallige weer – toonde zich gelukkig met de medaille voor Hesselhoej Donkey Boy. “Hij was wellicht iets moe vandaag en ik maakte zelf een fout, maar het is een paard met een heel fijn temperament en veel aanleg voor verzameling. Ik hoop dat ik hem kan blijven rijden, en volgend jaar met hem terug kan komen.”

Goede reclame
Juryvoorzitter Eddy de Wolff van Westerrode was enthousiast over de paarden. “Ongelooflijk wat een kwaliteit, ook van de paarden die niet in de finale zaten. Je vergeet af en toe dat het 5-jarigen zijn. We hebben simpelweg genoten!” Christoph Hess vulde aan: “Niet alleen de kwaliteit van de paarden, maar ook de rijerij was van wereldklasse. Dit WK geeft een goed beeld van hoe je een jong paard hoort op te leiden. Dit is goede reclame voor de paardensport!”

Uitslag

(©Hippofoto)