03-08-2019 door Ermelo YH

Eva Moller & So Unique

Vanmiddag werd de finale van de vierjarigen verreden en deze kwam overtuigend op naam van de door W. Klausing gefokte So Unique. De zoon van Sezuan (mv.Donnerhall) liep onder Eva Möller een constante proef en leek totaal niet onder de indruk van de imponerende arena. Juryvoorzitter Chrisoph Hess: “So Unique toonde een geweldige mentale en lichamelijke balans. En wat een geweldig temperament heeft dit paard!” De voshengst kreeg de ultieme 10 voor zijn ruime, ontspannen stap, eem 9.7 voor de bergop gesprongen galop en de harmonie, een 9 voor de draf en een 9.8 voor aanleg. Het totaal: 9.64. “Dit was voor mij het hoogtepunt van de dag. Ongelooflijk, beter kan haast niet”, aldus Hess. Eva Möller: “Dit was de eerste wedstrijd voor So Unique na onze nationale kampioenschappen in september vorig jaar. Afgelopen seizoen heeft hij het druk gehad als dekhengst en we willen niet te veel van hem vragen. De fokkerij en sport is moeilijk te combineren. Ik zag echter dat deze rubriek werd georganiseerd en omdat ik toch al met andere paarden meerijd, besloot ik So Unique ook mee te brengen. Geen slecht idee, blijkt nu! Hij is zo’n compleet paard, hij heeft drie fantastische gangen en laat zich fijn bewerken. Ik weet dat de stap zijn sterke punt is, maar je weet met die jonge paarden nooit of ze kunnen omgaan met de entourage en de spanning. Gelukkig liet hij zich niet imponeren en liet hij zijn stap super zien. Zijn naam past hem goed, hij is echt uniek. Hopelijk kunnen we komende jaren terugkeren op het WK Jonge Dressuurpaarden, maar dan moeten alle puzzelstukjes natuurlijk wel samenvallen. Op zich heeft hij alles mee: hij is gezond, voelt zich als een vis in het water en is ook sterk tussen de oren. ”

Emmelie Scholtens & Kevin Costner Texel

De tweede plaats was voor Kevin Costner Texel (Negro x Jazz – KWPN) met Emmelie Scholtens. “Dit was een les hoe een jong paard te rijden”, zei Hess over het optreden van Emmelie en de zwarte hengst. “Voor een vierjarige is het wel heel spannend om hier alleen in de ring rond te moeten lopen en juist dan is het belangrijk dat het paard een goede ervaring opdoet. Emmelie had twee storingen bij het aangalopperen, maar vroeg heel rustig het gevraagde opnieuw en heeft hier gewerkt aan het vertrouwen van het paard. En wat een souplesse en ruggebruik toont dit paard, dat we hier ongetwijfeld volgend jaar terug gaan zien.” Door de storingen kwam de harmonie op een 6.8, maar de zwarte kreeg van de jury een 9.5 voor de elastische draf, een 8.3 voor de stap, een 8.8 voor de galop en een 9 voor aanleg: totaal 8.43.

Lotje Schoots reed de Expression-zoon Kingdance (mv.Jetset-D, fokker D. van Norel Prins) naar 8.14 en daarmee plaats 3. Het beste cijfer was voor de draf: een 8.5. “Complimenten voor de amazone die precies voldoende en absoluut niet teveel heeft gevraagd van dit paard, dat vooral opvalt door zijn souplesse en fraaie buiging van de gewrichten”, aldus Hess.

Uitslag

(Foto’s Hippofoto)