02-08-2019 door Ermelo YH

Sjuul Spelt & Killer

Vanmiddag werd de troostfinale gereden van de vierjarige dressuurpaarden. Aan kop drie KWPN’ers, met de hoogste score voor Killer, een zoon van George Clooney (mv.Tolando). De door  H. van Houtum gefokte bruine ruin liep onder Sjuul Spelt naar de winnende 8.32, waarbij hij driemaal een 8.5 scoorde voor draf, galop en harmonie. Nicolette van Leeuwen reed de hengst King Leatherdale (Lord Leatherdale x Rinaldo, fokkers J. van Oort en A.H.M. van Oort) naar 8.28 en kreeg de hoogste punten voor de harmonie (8.5) en aanleg (8.6). Op de derde plaats Marjan Hooge en Kadans Sw (Vivaldi x Lancet). De door E.W. Breukink en A. Breuking Menger gefokte hengst toonde drie goede basisgangen waarbij hij van de deelnemers in deze rubriek de hoogste waardering kreeg voor zijn stap: 8.6. Met onder meer een 8 voor de draf en een 8.6 voor de galop kwam het totaal op 8.22.

Juryvoorzitter Christoph Hess: “Naar mijn mening, is de manier waarop deze 4-jarigen rubriek in Ermelo wordt georganiseerd een stap in de juiste richting. Paarden, en zeker jonge paarden, zijn graag in gezelschap van soortgenoten. Deze vierjarigen moeten nog alles leren en moeten wennen aan de entourage, zoals de vlaggen, het publiek, geluidsinstallaties et cetera. Ik was dus aangenaam verrast hoe ontspannen de paarden waren. Daarbij hebben de ruiters het heel goed gedaan, ze presenteerden hun paarden op een rustige en natuurlijke wijze.”

Hij vervolgt: “We hebben veel écht goede paarden gezien vandaag, maar misschien nog wel belangrijker: er was geen enkel paard dat niet goed genoeg was om hier te laten zien. We kunnen dus wel concluderen dat het een goede test pilot was en we willen de organisatie hier een 10 voor geven. Deze klasse is ongetwijfeld een super voorbereiding voor volgende starts in internationale competities en misschien zelfs wel voor een volgende WK Jonge Dressuurpaarden. Uiteraard is het belangrijk dat de ruiters de komende periode niet te veel van hun paarden vragen.”

Anders dan bij hun oudere leeftijdsgenoten, verdient deze top 3 geen ticket naar de finale morgen. Voor vierjarigen zou drie keer in actie komen teveel van het goede zijn. De top 10 uit de inloopproef zien we daarom morgen in de finale die morgen om 15.00 uur van start gaat.

Uitslag

(Foto Hippofoto)