10-09-2022 door Ermelo YH

In de finale van de Sport Pro Horses Prize ging de Hannoveraan St. Athletique (Blue Hors St.Schufro x Hofrat) er met de winst vandoor. De zwarte hengst van Hengstenstation Meyerhof werd voorgesteld door Heiko Klausing uit Duitsland. Het was een fotofinish, met drie paarden die een 8.7 gemiddeld scoorde. 

De rubriek voor vierjarige dressuurpaarden stond als extra rubriek op het programma van de LONGINES FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses. “Het was een mooie rubriek met veel kwaliteit,” reageert Alex van Silfhout die samen met Bart Bax de jurering voor zijn rekening nam. “De paarden werden fijn, natuurlijk en netjes op lengte voorgesteld. Als je ziet hoe die jonge paarden hier al rondlopen, dat is bijna indrukwekkend. Ze waren erg gehoorzaam in deze entourage.”

Sterke top drie
De top drie lag enorm dicht bij elkaar met slechts tweehonderdste punt verschil tussen de nummer één en de nummer drie. Winnaar St. Athletique eindigde in de kwalificatie op de vierde plek terwijl de vandaag als derde geëindigde Fall in Love (Blue Hors Farrell x San Amour) donderdag de proef won.

“Als je de top drie, vier bekijkt, dan zie je gewoon paarden lopen die allemaal echt heel veel kwaliteit hebben. Het valt of staat met de vorm van de dag,” legt Van Silfhout uit. “Diegene die donderdag eerste was, stond nu derde, puur omdat ze nu net iets minder opwaarts was dan de andere twee.”

Nanny McPhee
Judith Ribbels overtuigde zowel donderdag als zaterdag alle aanwezigen met de kwaliteiten van de door haarzelf gefokte Nanny McPhee (Vitalis x Sorento). Terwijl Nanny’s moeder Fun Fun ook in Ermelo was om met Ribbels deel te nemen aan het CDI3* deed dochterlief goede zaken bij de vierjarigen. Zowel in de kwalificatie als in de finale werd de vosmerrie tweede, met in de finale een 9.2 voor de galop en draf, de hoogste cijfers van alle vierjarigen. Bart Bax: “Nanny McPhee is een paard met heel veel expressie en heel veel kwaliteit, maar helaas had ze vandaag wat spanning waardoor de overgang naar de galop niet zo mooi was.”

Proef en kwaliteit
“En dan is dit toch net iets anders dan een Pavo Cup,” vult Van Silfhout aan. “Hier lopen de paarden een proef. De kwaliteit van het paard is heel belangrijk, maar het rijden van de proef gaf vandaag de doorslag voor de winnaar. Het is een grote kwaliteit van St. Athletique om op deze manier door de baan te gaan.”

St. Athletique
Wat dat betreft was St. Athletique vandaag de beste. Geconcentreerd liep de Hannoveraanse hengst door de baan. “Dat paard was het complete plaatje. Hij toonde kwaliteit en de proef was helemaal afgewerkt. Dat paard was echt heel stabiel,” aldus Van Silfhout.

Volgens de ruiter van St. Athletique, Heiko Klausing, is dat ook één van de kwaliteiten van de hengst. “Hij heeft een geweldig karakter,” vertelt Klausing trots. “Het is een hengst, pas vier jaar oud en hij loopt pas zijn zesde concours; hij doet een hele goede job.”

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be