10-09-2022 door Ermelo YH
De fantastische DWB-merrie Lyngbjergs St.Paris is zojuist op de Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses wereldkampioen geworden bij de vijfjarige dressuurpaarden. In een prachtige finale met het ene kwaliteitsvolle paard na het andere was het fokproduct van Bente Børjesson onder Victoria E Vallentin de twee Duitse vossen de baas. Tweede werd Vitalos (Vitalis x De Niro) en derde Fashion Prinz OLD (Fürst Romancier x Sarkozy).

“Wat een elegante, lichtvoetige merrie en wat een fantastisch achterbeen,” begon jurylid Monique Peutz na afloop van de proef van Lyngbjergs St.Paris en Victoria E Vallentin. “De hele proef was elegant, de draf was lichtvoetig en altijd met een actief achterbeen. De galop was bergopwaarts en goed doorgesprongen. Er waren een paar kleinigheidjes die misschien nog iets scherper konden zijn, maar we gaven deze merrie een 9.5 voor het perspectief. Met haar elegantie, geweldige achterbeen en enorm meewerkende karakter denken wij dat ze een grote toekomst voor zich heeft.”

Sprookje
Vallentin zelf kon het tijdens de persconferentie nog niet helemaal bevatten. “Toen het publiek mee begon te joelen op de laatste AC-lijn, dacht ik dat het misschien wel eens goed zou kunnen zijn. Maar ik had dit nooit verwacht, dit is een droom. Ze is zo makkelijk te rijden, ik zweet niet eens,” lacht ze. Het is dan ook daadwerkelijk zo’n beetje een sprookje waar de Deense amazone zich met haar eigen paard in begeeft. “Ik rijd veel paarden, maar zij is heel speciaal voor mij. Ik heb haar als tweejarige in een weiland gekocht en ik heb haar zelf altijd gereden. We hebben besloten haar voor lange tijd aanhouden. Dus dit is echt heel speciaal.”
Op de tweede plaats mocht de grootramige Vitalos (Vitalis x De Niro) opstellen. Hij is gefokt door Josef Bramlage en scoorde onder Leonie Richter een 9.8 voor zijn draf. “Vitalos is een enorm krachtig en werkwillig paard en Leonie reed een hele mooie proef,” aldus Monique Peutz. “Hij blijft altijd mooi opgericht, is prachtig doorgelaten en blijft altijd krachtig van achteruit bewegen. Hij lijkt veel aanleg te hebben voor het verzamelde werk en wij denken dan ook dat dit paard een geweldige toekomst voor zich heeft.”

Droompaard
Leonie Richter, de amazone van Vitalos, rijdt de vos voor Hengstenstation Helgstrand/Schockemöhle. “Hij is geweldig. Hij was mijn droompaard vanaf de eerste dag dat ik voor Helgstrand ben gaan werken. Het is een dekhengst en hij heeft het heel druk gehad afgelopen jaar, maar het is zo’n fijn paard en hij heeft het beste karakter dat je je kunt wensen. Hij heeft enorm veel power, maar tegelijkertijd is hij zo relaxed en gefocust. En hij geeft altijd alles.”

Grote jongen
De Oldenburger hengst Fashion Prinz OLD (Fürst Romancier x Sarkozy), gefokt door Gestüt Lewitz en in eigendom van Hof Kasselmann, won onder Frederic Wandres de kwalificatieproef op donderdag, maar moest vandaag toch zijn meerdere erkennen in Lyngbjergs St.Paris en Vitalos. Monique Peutz: “Deze grote jongen is een fantastisch paard. Wanneer hij meer kracht van achteruit gaat ontwikkelen, wordt hij alleen nog maar beter. Ook dit paard is een grote belofte voor de toekomst.”

“Ik ben heel blij met mijn paard. Hij is groter dan 1.90m, dus hij heeft wat meer tijd. Maar ik weet wat hij kan. Dat heeft hij me thuis al wel laten voelen. We gaan hem rustig voorbereiden op volgend jaar en dan gaan we voor goud!,” reageerde Wandres.

Reclame voor het paardrijden
Henning Lehrmann, de voorzitter van de jury, was vol lof over de kwaliteit van de paarden én van de ruiters. “Het was een eer voor ons om zulke goede paarden te jureren. Het was ook reclame voor het paardrijden. De ruiters waren allemaal positief aan het rijden. Ik denk dat de dressuursport met deze combinaties op het juiste spoor zit.

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be