12-01-2018 door Ermelo YH

ERMELO (KNHS) – De KNHS heeft in overleg met het KWPN het selectietraject voor deelname aan het WK voor jonge dressuurpaarden gewijzigd. In plaats van een selectie via competitiewedstrijden vindt de selectie in 2018 plaats aan de hand van observatie/trainingen. Het grootste verschil is dat er niet op basis van wedstrijdresultaten maar op basis van observatie en training wordt geselecteerd. Belangrijkste reden hiervoor is dat paard en ruiter gedurende het selectietraject niet alleen beoordeeld, maar ook begeleid en getraind worden richting deelname aan het WK.

Paarden kunnen zich in 2018 selecteren via de PAVO-cup 2017 van het KWPN en via de Sportsfit WK-selectie van de KNHS. Vanuit de PAVO-cup gaan 15 paarden per jaargang door naar de Sportsfit WK-selectie van de KNHS. Daarnaast kunnen paarden die niet geselecteerd zijn via de PAVO-cup zich via twee observatiemomenten selecteren voor de KNHS-Sportsfit WK-selectie (per jaargang 15 paarden).

Bekijk een schema van het selectietraject (PDF)
Bekijk de observatiebepalingen (PDF)

 

KNHS-Sportsfit WK-selectie

De Sportsfit WK-selectie bestaat uit vier observatietrainingen die plaatsvinden in de maanden april, mei, en juni onder leiding van een commissie, bestaande uit Bert Rutten, Rien van der Schaft en Monique Peutz. Na iedere training vallen er een aantal paarden af. Na de vierde en laatste observatietraining wordt door de commissie de afvaardiging naar het WK jonge dressuurpaarden bekend gemaakt.

De observatiemomenten voor deelname aan de Sportsfit WK-selectie vinden plaats op 12 februari en 12 maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Inschrijven kan via Mijn KNHS. Deelnemende paarden moeten als veulen geregistreerd zijn bij een in Nederland erkend en gevestigd stamboek dat ook is aangesloten bij de WBFSH. Tijdens het observatiemoment wordt de Preliminary Dressage Test van de FEI per betreffend jaargang gereden en beoordeeld door de commissie.

Voor deelname aan het KNHS observatiemoment moeten de paarden ten tijde van de deelname de volgende minimale stand hebben behaald in de reguliere wedstrijdsport:

 • 5-jarige paarden: L2 startgerechtigd
 • 6-jarige paarden: Z1 startgerechtigd
 • 7-jarige paarden: ZZ-Zwaar startgerechtigd.

Voor deelname aan Sportsfit WK-selectie moeten de paarden per 1 april 2018 de volgende minimale stand hebben behaald:

 • 5-jarige paarden: M2 startgerechtigd
 • 6-jarige paarden: Z1 startgerechtigd
 • 7-jarige paarden: ZZ-Zwaar + 5 winstpunten of LT startgerechtigd

Kalender selectietraject:

 • Maandag 12 februari – observatiemoment op het NHC Ermelo, deel 1
 • Maandag 12 maart – observatiemoment op het NHC Ermelo, deel 2
 • Donderdag 19 april en vrijdag 20 april – 1e Sportsfit WK-selectie op het NHC Ermelo
 • Maandag 7 mei en dinsdag 8 mei – 2e Sportsfit WK-selectie op het NHC Ermelo
 • Woensdag 6 juni en donderdag 7 juni – 3e Sportsfit WK-selectie op PSC van den Hoorn in Kootwijk
 • Donderdag 28 juni – 4e Sportsfit WK-selectie op het NHC Ermelo

Over het WK Jonge Dressuurpaarden
Van 2 tot en met 5 augustus vindt in Ermelo voor de derde keer het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden plaats. Het Wereldkampioenschap voor vijf-, zes- en zevenjarige dressuurpaarden in Ermelo, officieel bekend als Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses, was vorig jaar als evenement een groot succes. Lees op www.ermeloyh.com meer over het WK.

Over Pavo Sportsfit
Sportsfit is een product van Pavo. Deze non-heating sportmuesli is bedoeld voor paarden die kracht nodig hebben maar die wel beheersbaar moeten blijven. De ideale energiebron voor een sportpaard is een combinatie van zetmeel en oliën. Zetmeel als snelle energie voor extra ‘power’ waarbij vitamine E gecombineerd met selenium zorgt voor snelle afvoer van melkzuren. Olie als schone energiebron die geen afvalstoffen zoals melkzuren oplevert en als efficiënte energiebron voor het langer volhouden van de prestatie. Lees meer over Sportsfit op www.pavo.nl.