11-09-2022 door Ermelo YH

Tijdens een bloedstollend slotstuk wonnen Global Player OLD ( Grand Galaxy Win T x Blue Hors Don Schufro) en Eva Möller de finale van de zesjarige dressuurpaarden tijdens de Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses. Tot het laatste moment bleef het spannend maar met twee tienen in zijn score kon het wereldkampioenschap de pikzwarte hengst niet meer ontgaan. Een zilveren medaille was er voor Hesselhoej Downtown (Hesselhoej Donkey Boy x Blue Hors Zack), brons ging naar Lennox U.S. (Grand Galaxy Win x Rousseau). 

‘Een foutloze proef’, noemde commentating jury Katrina Wüst (Dui) de presentatie van de Oldenburger hengst die in gedeeld eigendom van Hengsthalthung Helgstrand en Schockemöhle, en gefokt door Henrik Hansen, zijn stal vindt bij onze oosterburen. ‘Een imposant paard met een zeer krachtige draf, die een constant ritme en sterk achterbeen liet zien. We konden eigenlijk weinig negatiefs erover zeggen.’ Dit commentaar resulteerde in een 9.8 voor draf van de hengst die vorig jaar nog net naast het podium greep. Ook over de rest van de presentatie kon de jury weinig negatiefs vertellen, het enige puntje was wellicht dat de stap iets actiever had gemogen in het verruimen. ‘De galop is opwaarts met veel sprong waarbij veel bodem wordt gepakt, amazone en paard werken in perfecte harmonie met elkaar samen waardoor er geen fouten werden gemaakt. Wij hebben zeer veel vertrouwen in deze hengst.’ En met dat commentaar verschenen er nog twee tienen op het scorebord voor submission en perspective.

Alleskunner Global Player OLD
De Duitse Eva Möller is ondertussen zeer ervaren in het rijden van Wereldkampioenschappen maar wennen doet het winnen nooit: ‘we zaten tijdens de kwalificatie heel dicht bij elkaar qua punten, en dat geeft extra druk voor zo’n finale. We hebben echt keihard ons best gedaan en als het dan lukt is geweldig. Elke keer als je de baan in gaat geeft een speciaal gevoel, dat went nooit.’ De amazone en zesjarige hengst zijn ondertussen al zo’n drie jaar een combinatie en hebben verschillende kampioenschappen gereden. ‘Global Player doet eigenlijk niks fout, hij heeft niet alleen aanleg maar is ook zeer meewerkend, in topconditie en kan het dekken er ook nog eens moeiteloos naast doen. Dat is echt zijn kracht, hij blijft gefocust op de sport en is super betrouwbaar’, aldus een trotse amazone.

Laatste optreden Jeanna en Hesselhoej Downtown
De Wereldkampioen 2021 bij de vijfjarigen moest dit jaar genoegen nemen met een tweede plek, maar alsnog met een monsterscore en een zeer luid applaus van het publiek. ‘We delen het enthousiasme’, begon Katrina Wüst haar commentaar; ‘vooral de lichtvoetigheid en het gemak in alle gangen was een genot.’ De door de familie Hoeck gefokte Deense warmbloed draafde met veel schwung en gedragenheid, waarbij het achterbeen af en toe wellicht iets meer had mogen onder treden. Zijn stap was zeer regelmatig met veel ruimte en ontspanning en de galop viel op in activiteit en voorwaartse sprong. Maar ook hier was het de samenwerking en het toekomstperspectief waar de jury de meeste punten voor uitdeelde: een 9.5 en 9.8. ‘Wat een fijn contact maken amazone en paard in deze presentatie, het ziet er echt uit alsof hij voor je wil werken’, richtte de jury zich tot amazone Jeanna Hogberg. Na de proef bleek deze zilveren medaille het einde van de combinatie, Hogberg verhuist terug naar Zweden waarmee haar dienstverband bij eigenaar Helgstrand Dressage A/S tot een einde komt. ‘Downtown is echt geweldig, hij is in de ring helemaal bij mij en zo’n getalenteerd en correct paard in al zijn drie gangen. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik hem drie jaar heb mogen rijden.’

Stijgende lijn voor Lennox en Jill
En dan is daar opeens de 17-jarige Jill Bogers met de KWPN gefokte Lennox U.S. op het erepodium tijdens het Wereldkampioenschap. Een complete verrassing was het niet, gezien de Nederlandse titel in de klasse M en een vijfde plek op het EK voor Junioren deze zomer voor de combinatie. ‘Ik heb echt al mega goede scores gereden afgelopen seizoen, maar vandaag viel alles op zijn plek. Ik heb nog nooit zo lekker gereden en dan komen de punten ook nog overeen met het gevoel, dat is echt geweldig!’, vertelt de amazone vol enthousiasme. Ondanks de jonge leeftijd van paard en amazone kreeg de combinatie veel lof voor de harmonieuze presentatie; ‘het is een prachtig partnership vol vertrouwen en meewerkendheid’, vatte de jury de proef samen die beloond werd met een 9.5. Er is veel vertrouwen in de toekomst van de donkere hengst, die gefokt is door dhr. Wilschut en in gedeeld eigendom met Paul Schockemöhle en Joop van Uytert. ‘Lennox heeft een goede draf en hield zijn cadans gedurende alle onderdelen. De stap had wellicht iets meer schoudervrijheid mogen hebben maar de hengst heeft een indrukwekkende, opwaartse galop met veel lichaamsgebruik en een goede sprong.’

Grooms in het zonnetje
Dat Wereldkampioenschappen winnen een ‘team effort’ is werd vandaag nog eens extra benadrukt door de organisatie van de Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses. Kregen de ruiters en amazones een schaal als aandenken, de grooms werden extra in het zonnetje gezet met een medaille.

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be