03-08-2023 door Ermelo YH

Met driemaal een 9,5 op het scorebord wonnen Opoque (All at Once x Davino V.O.D.) en Mette Sejbjerg Jensen op donderdagochtend de Sport Pro Horses Prize kwalificatie voor vierjarige paarden tijdens de eerste dag van de Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses. Op een tweede plek eindigden Elastic 11 (Escolar x DiMaggio) en Maxi Kira von Platen, vlak voor Del Sogno 4 (Dante’s Junior x Lauries Crusador xx) en Philly Roberts.

‘Een paard met zeer veel kwaliteit in de basisgangen maar ook veel harmonie in de presentatie en mooie aanleuning’, aldus jurylid Marian Dorresteijn. ‘Opoque blinkt daarnaast echt uit in de stap.’ De vierjarige KWPN-hengst, gefokt door Stal 104 BV en in eigendom van van Helgstrand Dressage en Stal 104 BV, kreeg dan ook een 9,5 op zijn stap. Ook zijn galop en dressuuraanleg werden met een 9,5 beloond. ‘In de top vinden we de paarden die over 3 goede basisgangen en een goede rijdbaarheid beschikken.’

Alles aan Opoque te danken
Mette Sejbjerg Jensen kan haar plaatsing nog amper geloven vlak na de prijsuitreiking; ‘wat een rit, wat een paard! Het is echt ongelooflijk. Ik kwam hier met het doel om ervan te genieten en plezier te hebben. Ik heb zo’n geluk met een paard dat geen hoef verkeerd heeft gezet in de proef. Ik heb alles aan hem te danken.’ De amazone kreeg complimenten voor haar manier van voorstellen van de favoriet van het 2022 najaarsonderzoek van het KWPN. ‘Bij zijn aankoop zei ik direct tegen Andreas; “dit is mijn paard, laat mij hem alsjeblieft rijden.”

Om dan op zo’n paard in zo’n arena binnen te rijden, dat is een droom voor elke ruiter. Het maakt niet uit hoe de finale gaat, dit zal ik nooit vergeten.’

Goede manier van bewegen
Ook de nummer twee in eigendom van Helgstrad Dressage, Elastic 11, gefokt door Daniela Werheit Waemeyen, kreeg een 9,5 op zijn galop, maar had wat meer moeite met zijn stap. ‘De nummer één was wel echt een uitschieter, waar de rest op een gang nog wel wat punten liet liggen. Hierdoor kwamen we in het totaal dus soms op bijna dezelfde punten uit’, vertelt jurylid Janine van Twist. Dit was dan ook het geval bij Elastic 11 en Del Sogno 4, die respectievelijk een score van 8.78 en 8.72 lieten noteren. De Hannoveraanse nummer drie, gefokt door Eibe Johannes en in eigendom van Rothenberger Ventures GMBH, had een sterke draf die goed was voor een 8.9.  ‘In de breedte een hele goede rubriek, met veel kwaliteit. Een goede manier van bewegen en heel correct voorgesteld’, concludeerde Marian Dorresteijn.

Foto: Dirk Caremans
Results