05-08-2023 door Ermelo YH

Opoque (All at Once x Davino V.O.D.) en Mette Sejbjerg Jensen hebben de finale van de Sport Pro Horse Prize voor vierjarige dressuurpaarden gewonnen en daarmee hun favorietenrol weten vast te houden. De tweede prijs was voor Josi (Jovian x Samarant) en Chiara Prijs Vitale die een flinke inhaalslag maakten ten opzichte van hun negende plek in de kwalificatie. Het erepodium werd afgerond door Elastic 11 (Escolar x DiMaggio) en Maxi Kira von Platen.

Toelichtend jurylid Maarten van der Heijden voorziet een mooie toekomst voor de vierjarige koffievos gefokt door Stal 104 en in gedeeld eigendom met Helgstrand Dressage.‘Opoque liet een hele fijne test zien, het is een veel belovend paard.’ De vierjarige KWPN-hengst kreeg dan ook een 8.7 zijn aanleg en scoorde het hoogste cijfer op zijn galop, namelijk een 8,8. ‘Hij pakt veel bodem en springt al mooi bergopwaarts, ook zeer positief; het paard heeft veel schoudervrijheid.’ De eindscore voor Opoque kwam uit op 85,6%.

Teamwork
‘We deden het samen, maar het is natuurlijk vooral het paard’, reageert Mette Sejbjerg Jensen op de felicitaties na de prijsuitreiking. ‘Ik prijs mezelf gelukkig dat ik zo’n paard mag rijden. Opoque is een heel gevoelig paard, maar ik zeg altijd dat de beste paarden het meest gevoelig zijn. We zijn echt een team, hij vertrouwt mij en we hadden er vandaag beiden veel plezier in.’ De vraag rijst of we wellicht een toekomstige WK-combinatie hebben gezien. ‘Dat hoop ik, dat is een vurige wens van me. Als ik het paard mag blijven rijden, komen we volgend jaar weer naar Ermelo! Nu gaan we eerst naar huis en krijgt hij een verlate zomerpauze. Hopelijk zien jullie ons terug.’

Dochter van Jovian
De gehele rubriek scoorde hoge punten, van de tien deelnemers wisten negen jonge paarden een score van boven de 80% te laten noteren. Met de oud-wereldkampioen van de vijf- en zevenjarigen Jovian als vader, is het niet verwonderlijk dat Josi maar vlak achter Opoque eindigde. De Westfaalse merrie, gefokt door Frieder Heilemann en in gedeeld eigendom van Dressage Horses Vitale Prijs & GC Dressage Horses, scoorde 85% met een 8.8 voor haar draf en een 8.5 voor haar dressuuraanleg.

Elasticiteit
Helgstrand Dressage had nog een paard in de top drie bij de vierjarigen. De Westfaals-gefokte Elastic 11, gefokt door Daniela Werheit-Wagemeyen, deed zijn naam eer aan in een keurige test die beoordeeld werd met een 84.4%. ‘Wat een elastisch en getalenteerd paard’, beoordeelde Maarten van der Heijden. De hengst scoorde een 8.8 op zijn draf. ‘De draf is echt een hele goede gang bij dit paard, actief en erg lichtvoetig met fijn lichaamsgebruik.’

Foto: Dirk Caremans
Resultaten