10-09-2022 door Ermelo YH

De kleine finale voor de zevenjarigen is gewonnen door de Zweedse Linnea Cöster en haar SWB-ruin Liberace for U. De zoon van Dante Weltino ging naar 76,38% en daarmee is het duo verzekerd van een finaleplek. De andere finaletickets waren voor Kira Laura Soddemann en Jetset (v.Johnson) en Lone Bang Zindorff en Posseiden Majluind (v.Tailormade Temptation).

De kleine finales bieden voor de deelnemers die niet direct zijn geplaatst voor de finalerondes de mogelijkheid om zich alsnog te selecteren. De beste drie paarden verdienen via deze kleine finale een startplek voor het afsluitende onderdeel. Een mooie kans om te revancheren voor paarden die in kwalificatieproef hun dag niet hadden.

Sterke kleine finale
“De eerste drie paarden zijn fijne paarden die een goede verrichting hebben laten zien”, vertelt jurylid Peter Storr. “Liberace fo U, de winnaar, is een heel fijn paard met drie goede basisgangen. In de kwalificatie was hij te gespannen. Het begon al donker te worden en het scherm was heel fel. Het paard was er bang voor en die spanning kostte punten. In deze kwalificatie was het paard duidelijk veel meer ontspannen. Ik ben blij dat Linnea Cöster de finale heeft gehaald, dat heeft ze echt verdiend.”

Groot doel
“Ik ben heel erg blij met deze overwinning. Het was een groot doel voor mij om me te kwalificeren voor de finale. In de kwalificatieproef waren de omstandigheden heel erg moeilijk. Ik ben blij dat hij zo relaxed was. Het drafdeel van mijn proef voelde heel goed, in galop had ik net wat teveel power, maar het was zoveel beter dan gisteren. Ik kijk uit naar de finaleproef morgen”, vertelt een tevreden Linnea Cöster.

Terechte finaleplekken
De tweede positie was voor de Duitse amazone Kira Laura Soddemann en Jetset. Deze in Hannover geregistreerde Johnson-zoon liep naar 75,53%. “Een paard met veel kwaliteit en wat mij betreft ook een terechte plaats in de finale”, licht jurylid Storr toe. Poseidon Majlund, een DWB-geregistreerde nazaat van Tailormade Temptation, eindigde met 75,24% als derde. “Een paard met veel kracht in de draf. De stap is heel goed en de galoptour zou meer over de rug mogen zijn.”

Nog geen gelopen race
Storr kijkt uit naar de finale morgen en benadrukt dat het nog geen gelopen race is. “Het gaat heel interessant worden. Het is zeker niet zo dat de winnaar al te voorspellen valt. Er zijn meerdere goede paarden die allemaal kans maken om te winnen. De combinaties die zonder fouten hun proef lopen, maken kans om te winnen. Fouten zullen medailles gaan kosten.”

Thalia Rockx beste Nederlander
Het beste Nederlandse resultaat was voor Thalia Rockx en de door haar ouders gefokte Koko Jr de la Fazenda. Met deze dochter van Glock’s Toto Jr. scoorde de amazone 74,37% en dat betekende de zesde positie.

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be