11-09-2022 door Ermelo YH

Op de zonovergoten zondagmiddag in Ermelo liet de door P. Kluytmans gefokte en Olympische KWPN-hengst Everdale (Lord Leatherdale x Negro) zien dat de familie van Olst en amazone Charlotte Fry gezegend zijn met een stal vol absolute toptalenten. Nadat de tweevoudig wereldkampioene gisteren met Everdale al de Grand Prix won en vanochtend met Kjento (Negro x Jazz) de Wereldtitel bij de zevenjarige dressuurpaarden binnensleepte, was ze ook in de kür op muziek van de CDI3*-wedstrijden de allerbeste.

Met 84.335% was het gat ten opzichte van de als tweede geëindigde Simone Pierce met Fiderdance OLD (Fidertanz 2 x Blue Hors Don Schufro) groot. De Duitse amazone scoorde met de door Friedrich Ekkehard gefokte Oldenburger hengst van Gestüt Bonhomme GmbH & Co.KG 78.565%. Derde werd Anna Kasprzak met het door Sylvain Massa gefokte Portugese Sportpaard Addict de Massa (San Amour OLD x Maestro JGB). De Deense amazone scoorde 77.710% met de twaalfjarige hengst van Hanni Toosbuy.

Met kop en schouders erbovenuit
De voorzitter van de jury, Maarten van der Heijden, heeft genoten van de rubriek. “Het publiek is enthousiast, de tribunes zitten vol, het stadion is prachtig en het is schitterend weer.” De top twee tot zes zat redelijk dicht bij elkaar met mooie en goede küren met veel harmonie en hoge moeilijkheidsgraden, maar Lottie Fry stak er toch wel met kop en schouders bovenuit. Het was zo powerful, zo krachtig, zo sterk, zo enorm van de grond, met een prachtige passage en piaffe waarin ze heel mooi tact en ritme hield. En ze had enorme verruimingen. Ze kan dan misschien wel een zilveren olympische teammedaille hebben behaald met dit paard, ze moet het hier toch nog maar doen. Maar ze deed het. Die kür van Lottie was in één woord geweldig.”

Spotlights voor Everdale
Fry zelf kon er alleen maar om lachen en van genieten. In Ermelo heeft ze elke rubriek waar ze aan meedeed gewonnen. Het lijkt niet op te kunnen voor de Britse wereldkampioene. “Ik geniet er maar van zo lang als het duurt,” reageerde ze nuchter lachend.

Over haar proef met Everdale was ze dik tevreden. “Ik denk dat dit één van zijn beste proeven ooit was. Hij was zo relaxed, maar tegelijkertijd zo powerful. Hij genoot volop in het stadion. Volgens mij was hij al een paar maanden op dit moment aan het wachten. Hij moest altijd maar thuisblijven terwijl ik met de andere paarden op pad ging. Dit was zijn moment om in de spotlights te staan en hij vond het geweldig. Het was heel mooi dat we dit konden doen ten overstaan van al zijn Nederlandse fans, zeker omdat hij ook een dekhengst is.”

Toekomstplannen
Voor de nabije toekomst wil Fry blijven verbeteren. “Het kan altijd beter, dus daar blijven we aan werken. Maar voor nu ben ik tevreden. Hopelijk kan Everdale komend seizoen een paar wereldbekerkwalificaties lopen op grote concoursen en nog meer pronken!”

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be