24-03-2023 door Ermelo YH

Van 3 t/m 6 augustus wordt op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de ‘FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses’ verreden. De beste de vijf-, zes- en zevenjarige dressuurpaarden strijden hier om de wereldtitels.

De FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses is een sportieve strijd tussen de stamboeken en dus bij uitstek een evenement waar sport en fokkerij samenkomen. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat aan het selectietraject paarden in hun leeftijdsklasse kunnen deelnemen van alle in Nederland erkende en gevestigde stamboeken die ook aangesloten zijn bij de WBFSH.

Instroommoment jonge dressuurpaarden
Voorheen werd er een apart instroommoment georganiseerd om in aanmerking te komen voor de WK-selectie. Dit moment is komen te vervallen, belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de eerste selectie op 9 mei en 16 mei in Nunspeet. Deelnemende paarden moeten als veulen geregistreerd zijn bij een in Nederland erkend en gevestigd stamboek (KWPN, KFPS & NRPS) dat ook is aangesloten bij de WBFSH. Tijdens deze selectie wordt de Preliminary Dressage Test van de FEI per betreffende jaargang gereden en beoordeeld door de selectiecommissie WK Jonge Dressuurpaarden, bestaande uit Johan Hamminga, Veronique Roerink en Emmelie Scholtens. Voor deelname aan het selectiemoment moeten de paarden / ruiters per 1 april 2023 de volgende minimale stand hebben behaald cq startgerechtigd zijn in de volgende klasses:

5-jarigen: L2 + 10 / M startgerechtigd
6-jarigen : M2 + 10 / Z startgerechtigd
7-jarigen : ZZ-Zwaar startgerechtigd

De ruiter dient lid te zijn van de KNHS en de combinatie in het bezit van een startpas. De inschrijving is reeds gestart, zie de links hieronder.

Data selectietraject (data onder voorbehoud)*:

  • Dinsdag 9 mei & dinsdag 16 mei 2023: eerste WK-selectie op de Nunspeetse Ruiterclub in Nunspeet. De beste ca. 20 paarden per jaargang ontvangen een uitnodiging voor de tweede WK-selectie.
    Inschrijven 9 mei
    Inschrijven 16 mei
  • Dinsdag 13 juni en woensdag 14 juni 2023: tweede WK-selectie op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Dit is tevens het instroommoment voor wildcards. De beste ca. 12 paarden per jaargang ontvangen een uitnodiging voor de derde WK-selectie.
  • Dinsdag 4 juli 2023: derde WK-selectie. Na deze observatie worden de paarden die mee gaan bekend gemaakt.
  • Hierna volgt een extra proefgerichte training voor de deelnemers en eerste reserves.

Schematische weergave WK-selectietraject

Selectiebepalingen

(Foto Hippofoto)