11-09-2022 door Ermelo YH
Andreas Helgstrand was met DWB-merrie Queenparks Wendy (Sezuan 2 x Blue Hors Soprano) vanmorgen de overduidelijke winnaar in de CDI3* Grand Prix Special. Een prachtige bevestiging dat op het WK de beste jonge dressuurpaarden komen boven drijven, want in 2019 werd de door Kurt Gosmer gefokte Wendy al door Helgstrand naar de bronzen medaille gereden bij de vijfjarige dressuurpaarden op het WK in Ermelo.
Met 75.638% scoorde de Deen ruim drieënhalf procent meer dan de als tweede geëindigde Sisters Act MT OLD (Sandro Hit x Royal Diamond 5) onder Dorothee Schneider. Deze tienjarige, door Silke Pelzer gefokte merrie van Gestüt Vorwerk heeft ook drie keer op rij meegedaan aan het WK en eindigde elk jaar in de top zes. Derde werd de door Klaus Gustenberg gefokte Florine OLD (Foundation 2 x Lauries Crusador xx) van Elisabeth von Wulffen onder de Duitse Bianca Nowag-Aulenbrock.
Foutloze proef
Ze is dus nog maar acht jaar oud, de grootramige zwarte merrie Queenspark Wendy van Helgstrand Dressage en Chateau de Fontaine. “Ik heb nog maar een paar Grand Prix’ met haar gereden en dit was de eerste keer dat ik haar in een Special reed,” vertelt Helgstrand. “Wij zijn hier als training en ik wilde het gewoon een keer proberen. Ik weet dat ze een extreem goed paard is, dus ik hoopte op een goed resultaat, maar ik had nooit verwacht dat ze het de eerste keer direct zo goed zou doen. Ze liep een bijna foutloze proef. Er is natuurlijk nog heel veel te verbeteren, maar dat ze nu al dit percentage krijgt, is fantastisch,” aldus Helgstrand.
Hete dame
Drie jaar geleden in Verden was de jury al overtuigd van de kwaliteiten van Queenparks Wendy. Ze beoordeelden haar voorwaartse en actieve draf met een 9, haar actieve stap met eveneens een 9, haar bergop gesprongen galop met maar liefst een 10, de harmonie met een 9.5 en de aanleg met een 9.6. Gisteren werd Helgstrand met de merrie tweede in de Grand Prix achter Charlotte Fry met de KWPN-hengst Everdale (Lord Leatherdale x Negro). “Haar karakter is echt ongelooflijk. Het is een hete dame en ze staat altijd aan, maar ze weet haar temperament ook te beteugelen. Ze staat goed stil, stapt goed en doet gewoon haar werk. Ze is een enorme meewerker. Ik ken haar al sinds dat ze een veulentje was en ik weet dat ik voorzichtig met haar moet zijn, maar al met al doet ze het geweldig.”
Jovian
Wendy mag dan een absoluut toptalent zijn, in de prijsuitreikingen en vooral het applaus moet ze nog iets meer vertrouwen krijgen. “Het was mijn eerste prijsuitreiking met haar,” lacht Helgstrand. “Vaak liep ze met mijn andere paard Jovian (KWPN’er die in 2019 wereldkampioen werd bij de vijfjarige dressuurpaarden) in dezelfde klasse en dan won hij en werd zij tweede, dus dan deed Jovian de prijsuitreiking. Dit weekend waren de eerste echte prijsuitreikingen voor haar.”
Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be