10-09-2022 door Ermelo YH

Vandaag werd afgetrapt met de kleine finale van de zesjarige paarden presented by Provincie Gelderland. De Hannoveraanse merrie Belinda (Bon Coeur 1389 x Royal Blend) van eigenaresse Maria Putz en gefokt door Wilfried Putz kwam onder de Duitse Lena Waldmann als beste uit de bus en plaatste zich met deze prestatie alsnog voor de finale die morgenmiddag verreden wordt.

Van de 28 vijfjarigen die zich niet via de kwalificatie rechtstreeks voor de finale hadden geplaatst, konden er drie via deze kleine finale nog een startplek winnen voor de finale. Het bleek een mooie herkansing voor paarden die zich gisteren door spanning of foutjes niet op hun best hadden laten zien, zoals winnares Belinda.

Juryhuisjes
“Ze was super gisteren, maar we kregen een vervelende fout,” vertelt amazone Lena Waldmann na de prijsuitreiking. “Ze vond de huisjes van de jury een beetje spannend en toen we het changement moesten maken richting die huisjes, draaide ze om. Daarna was ze weer super. Vandaag waren we in de hoofdring en ik denk dat die ring een beetje makkelijker is voor de paarden omdat er meer ruimte is.”

Relaxter
Eddy de Wolf van Westerrode, voorzitter van de jury, is ook blij dat de paarden een herkansing krijgen. “Ik vind dit een heel goed systeem. De meeste paarden waren vandaag relaxter en beter dan eerste dag,” aldus Van Westerrode, die Belinda samen met zijn collega-juryleden een gemiddelde score van 8.6 gaf. “De merrie was gewoon wat gelatener dan gisteren en daardoor kwamen alle basisgangen beter tot zijn recht.”

Een paard met heel veel kwaliteit
De Hannoveraanse hengst Zonik Plus (Zonik x Hoghenstein) van ruiter/eigenaar Justin Verboomen en gefokt door Dressage Plus kreeg een gemiddelde score van 8.43. “Dat is een interessant paard,” reageert Van Westerrode. “Gisteren vonden we hem met de achterhand en het hoofd iets hoog. De verbinding was niet perfect en dat ging vandaag veel beter. Dat is wel een paard dat je onthoudt. Een paard met heel veel kwaliteit.”

Diploid
Als derde eindigde Diploid (HesselHoej Donkey Boy x Opaasch 1090), een Zweeds Warmbloedpaard (SWB) onder amazone Vendela Eriksdotter Rubin. De ruin van Stockholm Ridsport AB en gefokt door Lena Nyström kreeg 8.36 punten van de jury en plaatste zich daarmee, net als Zonik Plus, voor de finale die morgenmiddag om 14.45 uur begint.

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be