05-08-2018 door Ermelo YH

Wat een ontknoping in de finale voor zevenjarigen vanochtend in Ermelo. Waarbij de top 4 dezelfde combinaties bevat uit de tussenstand, maar allen op een andere positie. De uiteindelijke top 3 bestaat louter uit hengsten, waarbij het goud en zilver was voor KWPN-hengsten Glamourdale en Governor en aanvoerder Fuersten-Look wegens een kostbare fout genoegen moest nemen met het brons.

Glamourdale

Glamourdale (Lord Leatherdale x Negro) ging op plaats drie in de tussenstand de finale in, maar wat een optreden van deze zwarte geweldenaar, die zeer correct werd voorgesteld door de Britse Charlotte Fry. De door Joop Rodenburg gefokte hengst van Van Olst Horses bezorgde de jury kippenvel met zijn indrukwekkende wijze van lopen. “Wat een geweldige finale”, aldus juryvoorzitter Susanne Baarup. “De draf is heel krachtig, met veel afdruk. Mooi in het ritme, ook in de zijgangen. Voor een 10 hadden we meer verschil willen zien in de overgangen naar de verruimingen, dus een 9.8.” Het laagste cijfer, een 7.6, was voor de stap die zuiver is maar meer overstap en schoudervrijheid mag tonen. “Maar de krachtige galop heeft zoveel kwaliteit, mooi van de grond en met zoveel aanleg tot verzamelen dat we die graag een 10 geven”, aldus Baarup. De mooie wissels en de goede aanleuning resulteerde in een 9.4 voor harmonie en een 9.5 voor aanleg. “Een heel attent en werkwillig paard met ongetwijfeld een mooie toekomst voor zich.” Het totaal van 87.050 bleek goed voor de wereldtitel. “Ik moet Glamourdale bedanken, hij  gaf alles!”, aldus een uitgelaten Charlotte Fry. “Hij weet echt hoe belangrijk dit was, hij gaf gewoon nog wat extra’s in de ring. Ik heb niet gekeken naar de laatste rit van Isabel Freese, ik was te zenuwachtig.  En toen hoorde ik een steward zeggen: ‘Charlotte Fry is de winnaar; . Ik was echt sprakeloos, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik kan het niet geloven, ik zou moeten huilen geloof ik maar het dringt nog niet helemaal door. Ik ben zo dankbaar dat ik zo’n goed paard mag rijden! We oefenen nu thuis rustig door richting Grand Prix.”

Governor

Net als vorig jaar was het zilver voor Adelinde Cornelissen en de door J.B.J.M. Streppel gefokte KWPN-hengst Governor, een zoon van Totilas uit de zus van Adelindes topper Parzival (v.Jazz) (84.143%) . De zwarte hengst ging met een schijnbaar gemak door de proef. “Heel goed voorgesteld door Adelinde!”, zei Baarup. “De draf is krachtig en elastisch en hij liep mooi vloeiend door de zijgangen: een 9. De stap is ontspannen, met een goede overstap, goed in het ritme en je ziet de aanleg voor de verzameling, een 8.5. In de mooie bergop gesprongen galop toont Governor veel zelfhouding en aanleg voor de verzameling een 9. Maar de hoogste cijfers geven we aan de aanleg en de harmonie; deze zeer correct opgeleide hengst is zo gehoorzaam, zo werkwillig: een 9.5.”

Adelinde was blij met de hengst van G.A.M. Korbeld. “Hij voelde echt zo goed, het was gewoon echt een fijne rit. Natuurlijk kunnen er altijd kleine dingetjes nog beter, maar ik ben zo blij met hem:  hij wil het echt voor me doen. Ik ben de eigenaren dankbaar dat ik zo’n exceptioneel goed paard mag rijden, en het hele team om mij heen, want dat is ontzettend belangrijk. Ook alle credit voor de  fokkers want zonder fokkers zijn we nergens.”

Fuersten Look

Met twee KWPN-goedgekeurde hengsten aan de leiding moest de beste combinatie uit de tussenstand als laatste van start, maar een grote fout bracht de door Johannes Sabel gefokte  Fuersten-Look               (Fürstenball x Londonderry) naar 84.036% en de derde plaats. Isabel Freese reed de  Hannoveraans gefokte hengst naar een 10 voor zijn krachtige, elastische en lichtvoetige draf. “Heel mooi door het lichaam. De stap was ruim en ontspannen, een 9. In de ruime galop toont hij al goed de aanleg voor verzameling al mag hij achter in de verruimingen iets actiever, maar helaas was daar die fout in de laatste lijn. Daarom een 8.7. Helaas moesten we ook in de harmonie die fout meenemen, al hebben we hier wel met een heel werkwillig, goed getraind paard te maken met veel toekomstpotentie. Een 8.5 voor harmonie en een 9.3 voor de aanleg”, aldus Baarup. “Dat gebeurt soms, helaas”, was de reactie van Isabel Freese.

Juryvoorzitter Jean Michel Roudier was laaiend enthousiast over de kwaliteit in de finale. “Wat een geweldige sport! De paarden werden sympathiek voorgesteld, en ik denk dat we veel van deze talenten terug gaan zien in de Grand Prix. Dank aan de organisatie van dit fantastische evenement en aan Longines, want zonder grootse sponsor is er ook geen grootste sport mogelijk. Tot slot complimenten aan de fokkers, wat een geweldige paarden mochten we vandaag jureren!”

Uitslag

(Foto’s Hippofoto)