31-07-2016 door Ermelo YH

 

Met de huldiging van Sezuan en Dorothee Schneider heeft de eerste editie van het Longines Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden een schitterende afsluiting gekregen.

Aat Both, voorzitter van de organiserende Stichting: “We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van het Longines WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo. Sporttechnisch gezien hebben wij vier dagen kunnen genieten van de beste jonge dressuurtalenten, met een droom van een kampioene bij de vijfjarigen, en de twee wereldkampioenen van vorig jaar die zich zeer goed hebben doorontwikkeld en ook dit keer onverslaanbaar bleken. Maar ook in de breedte was er veel kwaliteit. “Verden” is een begrip, dit concours heeft natuurlijk een fantastische reputatie, dus we realiseerden ons dat we ons een mooie uitdaging op de hals hadden gehaald. Mede dankzij Longines en de Provincie Gelderland hebben we een heel compleet  evenement kunnen neerzetten, waarbij wij de ruiters en hun paarden de beste faciliteiten wilden bieden en de bezoekers een aantrekkelijk programma in een mooie entourage en met genoeg aanbod van eten, drinken, shopping en gezelligheid. We hebben goede reacties ontvangen van de deelnemers, standhouders, officials en bezoekers en hopen iedereen volgend jaar wederom terug te zien in Ermelo.”

Ook projectcoördinator Joris Kemperman kijkt met een goed gevoel terug op het evenement. “Wij zijn als organisatie heel tevreden. We kunnen rekenen op onze sponsoren die aangegeven hebben ons alle drie de edities in Ermelo te ondersteunen. Ook meldden vele enthousiaste ondernemers zich aan voor ons ons promodorp. Mede dankzij hen konden wij de bezoekers een aantrekkelijk aanbod presenteren van mooie artikelen: van rijkleding en sieraden, tot Hollandse poffertjes en smoothies.”

“Er was vanuit de deelnemers al enorme belangstelling voor de rubrieken voor vijf- en zesjarigen: zelfs zoveel dat er geen ruimte meer was om wildcards uit te delen. En ook het kampioenschap voor zevenjarigen kende een mooi groot deelnemersveld. We hebben het prijzengeld ten opzichte van vorig jaar kunnen verdubbelen naar een totaalbedrag van meer dan 50.000 euro. En we hadden de primeur dat Longines voor het eerst een van hun schitterende horloges konden uitreiken aan een dressuurruiter. Maar bovenal zijn wij ook heel blij dat werkelijk vanuit de hele wereld mensen naar Ermelo zijn gekomen om deze eerste editie in Nederland bij te vieren. Met over het hele terrein een gezellige drukte en een uitverkochte hoofdtribune op vrijdag, zaterdag en zondag hebben we in totaal een kleine 20.000 bezoekers mogen verwelkomen  uit 27 verschillende landen. We zijn tevreden over het evenement, al willen we voor volgend jaar nog wat verbeteringen doorvoeren om de bezoekers nog meer kwaliteit te bieden in de faciliteiten. We hopen dat iedereen deze Nederlandse versie van het WK goed is bevallen en dat ze volgend jaar in het eerste weekend van augustus wederom naar Ermelo komen.”

Jan Pedersen, president van de World Breeding Federation for Sport Horses reageerde desgevraagd: “Toen werd besloten om het Longines WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo te organiseren, was ik nog wel een beetje sceptisch. Verden was immers altijd een groot succes en heeft zich in al die jaren goed kunnen door ontwikkelen. Maar ik moet zeggen dat Ermelo fantastisch is. Het gehele terrein ziet er tiptop uit en het is goed georganiseerd. Ik heb uitsluitend positieve reacties ontvangen van zowel de ruiters en amazones als het publiek. Het is overduidelijk dat hier veel geïnvesteerd is om het tot een groot succes te maken. Met name de hoofdring ligt er voortreffelijk bij en de paarden lijken zich er goed te voelen.”

“Elk jaar sta ik weer versteld van de kwaliteit van de paarden, deze lijkt iedere editie weer vooruit te gaan. Bijzonder, want je zou verwachten dat er een keer een eind aan komt. Het bewijst maar weer dat onze fokkerij nog steeds progressie maakt. Inmiddels hebben we een sterke correlatie tussen het succes van de jonge paarden op deze kampioenschappen en hun latere sportcarrière. Ik verwacht de meesten terug te zien in de Grand Prix later, maar ook veel van hen in de volgende Olympische Spelen.”

Het Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championship for Young Horses vindt volgend jaar plaats van 3 t/m 6 augustus in Ermelo.

(Photo Hippofoto Team)