01-08-2019 door Ermelo YH

De eerste kwalificatie op het LONGINES FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses zit erop! Vandaag kwamen de vijfjarige dressuurtalenten in de baan en werd Secret (BAD-W, fokker Hubert Vogler) door de jury als beste beoordeeld. Juryvoorzitter Adriaan Hamoen: “We hebben met een heel sterke groep te maken. Zes paarden scoorden meer dan 90 procent, dat is ongekend. Dat betekent dat we een grote strijd mogen verwachten in de kopgroep, want daar zitten meerdere potentiele winnaars bij. Secret heeft een constante cijferlijst van super scores. Valverde hebben we een 10 toegekend voor de beste stap die we vandaag hebben gezien. Ook konden we een 10 kwijt aan Jovian, voor zijn fantastische drafwerk. De kleine finale zal ook spannend worden. Een aantal paarden dat nu niet door mocht, heeft zeker de potentie de finale te bereiken.”

Jessica Lynn Thomas & Secret

Koploper Secret, de zoon van drievoudig kampioen Sezuan (mv.St. Moritz), deed onder het zadel van de Zweedse Jessica Lynn Thomas zijn genen eer aan. De hengst ontving magistrale cijfers voor zijn basisgangen; draf 9.9, stap 9.5, galop 9.7. Voor submission ontving de donkerbruine, die met veel lossigheid en gemak door de baan danste, een 8.8 en de jury beoordeelde de aanleg met een 9.8. Met 9.54 de onbetwiste leider van het klassement. Jessica was blij verrast. “Ik had dit écht niet verwacht…ik ging de ring niet in gebrand op de overwinning. Secret is echt mijn vriend, en omdat hij veel gedekt heeft dit seizoen wilde ik er niet teveel druk op zetten maar gewoon een fijne rit neerzetten. We hadden een ongebruikelijk communicatiefoutje, dus wellicht kunnen we dit resultaat nog verbeteren. Maar eerlijk gezegd ben ik al heel blij als ik deze score kan herhalen!”

Eva Möller & Valverde

De nummers twee en drie waren zeer aan elkaar gewaagd: met een minimaal puntenverschil was de tweede plaats voor Vitalis-zoon Valverde (mv.Ampère) (WESTF, fokker Reesink Pferde GmbH): onder Eva Möller liep de bruine ruin naar 9.2801, Renata van Uytert – Van Vliet scoorde met Bordeaux-zoon Johnny Depp (mv.Jazz) 9.28. Valverde behaalde de ultieme 10 voor de stap, de draf verdiende een 8.9 en de galop werd met 8.8 gewaardeerd. Met een 9.3 voor harmonie en een 9.4 voor aanleg nipt de tweede plaats. Ook Johnny Depp (KWPN, fokker J.M. van Uytert) – zeer correct voorgesteld door Renate van Uytert – van Vliet – scoorde hoog met zijn fraaie ontspannen stap: een 9.7, daarnaast draf een 9.1 en de galop een 9.2. 8.8 is het cijfer voor de harmonie. Een prachtige 9.6 voor aanleg illustreert het vertrouwen van de jury in de toekomst van deze hengst.

Renate Van Uytert-Van Vliet & Johnny Depp

Adriaan Hamoen: “De paarden werden zeer correct voorgesteld. In de dressuurwereld is steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van welzijn en een natuurlijke manier van voorstellen. We zien nu echt verbetering op dat vlak. In het programmaboekje wordt het door de heer Hess treffend omschreven in een artikel met Emmelie Scholtens: “De kwaliteit van het rijden, begint juist bij de jonge paarden.” Wat dat betreft werden we vandaag getrakteerd op een stukje vakwerk. Dit maakt het, mede met de hoge kwaliteit en ongetwijfeld spannende finale, zeker de moeite waard om te komen kijken.”

Results

(Photo Hippofoto)