05-08-2017 door Ermelo YH

Afsluitend aan de EDS-veiling verzorgden Olympisch ruiter Diederik van Silfhout en zijn trainer en vader Alex van Silfhout een interessante clinic. Met de KWPN-hengst Expression, waarmee Diederik dit jaar Nederlands kampioen Lichte Tour was, toonden ze het belang van controle. Alex liet Diederik de Vivaldi-zoon continu in een ander tempo en een andere houding lopen. “Dat schakelen is ontzettend belangrijk: als je een paard dan weer kleiner, en dan weer wat ruimer te laten lopen, dan werk je aan controle. Expression is een ontzettend ijverig en werkwillig paard, maar het is ook belangrijk dat hij goed bij de les is. Door veel af te wisselen houdt hij zijn aandacht goed bij Diederik.”

Diederik reed diverse pirouettes en ook daarin liet Alex hem veel schakelen, van klein en verzameld tot een wat grotere pirouette op tempo. In de zijgangen hanteren ze hetzelfde principe: steeds weer afwisseling van tempo. “We doen het allemaal spelenderwijs en de oefeningen hoeven echt niet te lang achter elkaar. Uitgestrekte draf bijvoorbeeld kan je prima oefenen op 20 meter, dat hoeft niet over de gehele diagonaal. Zo voorkom je overbelasting. Wat jullie wel merken is dat wij elke pas écht rijden: we draven niet maar wat rond maar werken bij alles wat we vragen aan meer expressie, of meer verzameling, of meer ontspanning.”

Expression deed zijn naam eer aan. De bruine atletische hengst draafde met veel schwung en afdruk door de arena en liet zijn aanleg voor het hogere werk zien. “De kracht van Expression is dat hij het er heel simpel laat uitzien”,, aldus Alex. “Hij heeft enorm veel aanleg, maar moet alleen nog wat sterker worden. Maar daar moet je tijd voor nemen, dat kun je nooit afdwingen.” Als afscheid draafde Expression nog een ‘rondje voor de fokkers’, waarin het nog eenmaal genieten was van deze getalenteerde bruine.