05-08-2018 door Ermelo YH

Ook de laatste titelstrijd van dit Longines Wereldkampioenschap, die van de zesjarigen, kende een spannende ontknoping. De Spaanse Severo Jurado Lopez trok aan het langste eind. Derde na de tussenstand met zijn Hannoveraanse talent d’Avie (Don Juan de Hus x Londonderry), wist hij vandaag de jury het meeste te overtuigen met 9.26 als gouden score. Jurywoordvoerder Isobel Wessels: “De lichtvoetige en energieke draf heeft veel go en je ziet al echt de aanleg tot verzamelen, hij krijgt hiervoor van ons een 9.8. De stap is ontspannen en altijd correct, in de uitgestrekte stap mag hij iets meer bodem pakken en meer lichaamsgebruik tonen, maar de middenstap en de aanleg tot verzamelen is goed, een 8. Maaar dan de galop: dynamisch, bergop met veel expressie en belangrijk: met ook de aanleg tot sluiten. Drie wissels van dit werkwillige paard waren top, eentje een beetje minder maar hij verdient de ultieme 10. D’Avie toont in alle gangen eenvoudig de overgangen, op slechts een paar momenten was er iets balansverlies, daarom voor harmonie een 9. D’Avie is een supergoed paard met een mooie toekomst voor zich: een 9.5 voor aanleg.”

Het fokproduct van Dorothee Heitmüller leverde Severo zijn vierde gouden medaille, en de derde op rij in Ermelo. Daarmee kreeg hij vandaag ook zijn derde Longines horloge overhandigd. “Dit paard heeft zo’n geweldige toekomst voor zich, ik dank deze medaille echt aan hem. Hij was de eerste dag al goed, maar vandaag kon gewoon niet beter! Ik hoop dat ik hem kan blijven rijden en we hier volgend jaar weer terugkomen”, aldus een opgetogen Severo.

Bronze medalwinner Hermès

Brons voor de KWPN-hengst Hermes onder Dinja van Liere. 12de in de tussenstand en vandaag als eerste van start, maar ze namen gelijk de leiding met  de mooie score van 8.78. Een lange tijd bleef de door G. Gijsbergs gefokte bruine hengst bovenaan het scorebord staan. Isobel Wessels: “Wat een geweldig paard, werkwillig, met souplesse en gedragenheid, kwaliteiten die zo belangrijk zijn voor de sport. De elastische, energieke draf verdient een 9. Prachtig om te zien hoe voorwaarts hij bleef in de zijgangen. De stap was zuiver, met een mooi lichaamsgebruik, alleen in de keertwendingen mocht hij iets geslotener. Een 8.6. In de ruime, expressieve galop toont de hengst veel souplesse en de wissels waren mooi recht en goed doorgesprongen. Ook de overgang naar de verzamelde galop was goed, een 8.5. Het eerste halthouden was niet perfect, maar de rest van de proef kwam goed uit de verf en de hengst bleef de hele proef mooi bergop, een 8.8. Hij heeft veel aanleg en krijgt daarvoor dan ook een 9.” Zijn amazone Dinja van Liere was ongelooflijk blij met de hengst van Joop van Uijtert. “De kleur van de medaille maakt mij niet uit, ik ben zo blij met dit paard! In de kwalificatie wilde ik geen fouten maken en reed ik iets op safe. Maar vandaag dacht ik ‘dit is de finale, dus ik ga er voor en laat zien wat hij in huis heeft’. En dat pakte goed uit, het ging echt 10 x beter dan vrijdag. Dit is zo gaaf! Hermes heeft een mooie toekomst voor zich en ik hoop met mij. Hij heeft heel veel aanleg voor de Grand Prix dus de wereld gaat nog veel van hem zien.”

Silver medalwinner Villeneuve

Als laatste starter de aanvoerder van het tussenklassement, de Duitse amazone Laura Strobel en de door Edeltraud Hähn gefokte Rheinlander Villeneuve  (Vitalis x Dancier). Ze wist zich met haar expressieve hengst tussen de nummers 1 en 2 te nestelen en eiste zo het zilver op. “De draf heeft heel veel ritme en expressie, en werd gedurende de proef steeds beter”, aldus Isobel Wessels. “In verzameling blijft hij mooi bergop, een 9.4. De stap was actief, zuiver en hij stapte mooi over. Hij zat soms wel iets achter de loodlijn en zou de hand iets mooier mogen volgen, een 8.8. De galop is heel expressief, mooi bergop waarbij hij veel bodem pakte en veel aanleg tot schakelen toonde. Ook de wissels waren goed, een 9.8. Voor de harmonie een 8.7 en wij denken dat dit echt een paard voor de toekomst is, een 9.5 voor aanleg.” De 9.24 leverde Laura de zilveren medaille. “Ongelooflijk, dit is überhaupt de eerste keer dat ik deelneem aan dit kampioenschap. Het voelde goed, dus ik hoopte maar dat het er net zo uitzag. Ik ben zo blij met dit paard! Hopelijk kan ik m nog even blijven rijden!”

Juryvoorzitter Dietrich Plewa sprak vol lof over de organisatie. “Het wordt ook elk jaar beter. Het eerste jaar in Ermelo was goed, vorig jaar was het heel goed en dit jaar was het gewoon bijna perfect. Waarbij we  geweldige kampioenen van een totale topcollectie paarden konden huldigen.”

Aat Both, voorzitter van de organiserende Stichting nam vervolgens het woord: “We kijken terug op een zeer geslaagde derde editie van het Longines WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo. Ook dit jaar hebben we kunnen genieten van excellente dressuurtalenten. Er werden diverse 10’en uitgedeeld door de jury, wat aangeeft wat een hoog niveau we hier in de baan kregen. Er waren absolute uitschieters om van te watertanden, maar ook in de breedte was er veel kwaliteit. Ook een compliment aan de ruiters, die de jonge talenten in deze imponerende entourage goed wisten voor te stellen zodat hun kwaliteiten optimaal in beeld kwamen. Mede dankzij onze sponsoren zoals Longines, Provincie Gelderland en Anemone Horsetrucks hebben we een heel compleet  evenement kunnen neerzetten. We krijgen positieve reacties van de ruiters over de faciliteiten waarin zij hun talenten kunnen trainen. Gezien de warmte hebben we extra maatregelen genomen om het welzijn van de deelnemende paarden te waarborgen. We hebben met diverse clinics en rubrieken getracht om de bezoekers alle dagen een aantrekkelijk programma te bieden met een uitgebreid aanbod van eten, drinken, shopping en gezelligheid. We zijn erg trots op het feit dat we van de FEI nog een jaar hebben gekregen om het alle ruiters, bezoekers, standhouders en officials naar de zin te maken. We hopen iedereen volgend jaar wederom terug te zien in Ermelo: van 1 t/m 4 augustus 2019.”

Overzicht arena
World ChampionshipsYoung Dressage Horses
Ermelo 2018
© Hippo Foto – Stefan Lafrentz
05/08/2018

Projectleider Joris Kemperman blikte tevreden terug op het evenement. “Allereerst natuurlijk felicitaties aan alle medaillewinnaars! Maar ook aan de fokkers en eigenaren van deze paarden. Daarnaast willen we al onze sponsoren, en in het bijzonder Longines, danken voor hun steun. Wij zijn als organisatie heel tevreden met onder meer een uitverkochte hoofdtribune op zondag. Ondanks de hitte mochten we 22.000 bezoekers ontvangen vanuit de hele wereld. Naar aanleiding van de evaluatie van vorig jaar hebben we dit jaar de kwalificatie voor vijf- en zesjarigen weer in één dag verreden.  We hebben diverse aantrekkelijke bijrubrieken kunnen organiseren en het promodorp is verder uitgebreid met animatie voor kinderen en een sushibar.  Het blijft een prachtig kampioenschap waarin 200 medewerkers ons helpen om alle dagen goed te laten verlopen.”

In totaal kwamen 180 paarden in actie, en in de rubrieken van het wereldkampioenschappen streden 19 stamboeken mee. Het KWPN was hoofdleverancier met 31 paarden , gevolgd door Hannover (17) en DWB (16). De gouden medailles waren dit kampioenschap voor Westfalen bij de vijfjarigen, Hannover bij de zesjarigen en het KWPN bij de zevenjarigen. Een prachtige strijd voor de stamboeken, maar zeer zeker ook voor het publiek. We zien u allen graag volgend jaar terug in Ermelo!”

Uitslag

(Foto Hippofoto)