02-08-2018 door Ermelo YH

Andreas Helgstrand & Revolution Foto (C) Dirk Caremans

Wat een prachtige start van het Longines WK Jonge Dressuurpaarden! De top van het klassement barst van de kwaliteiten met als gevolg dat honderdsten van seconden het verschil maken in de tussenstand waarin Andreas Helgstrand aanvoerder is. De Deense ruiter, die in eerdere edities van het WK maar liefst zes medailles wist te winnen, scoorde met de Westfaler hengst Revolution (Rocky Lee x Rouletto) 9.06 met daarbij een 9.5 voor de draf en aanleg. Een 8.8 voor de stap, een 9 voor de galop en een 8.5 voor de harmonie maken de cijferlijst compleet.

Mattias Alexander Rath & Destacado
© Hippo Foto – Dirk Caremans

Op een gedeelde tweede plaats met slechts 2/100ste afstand van Helgstrand en Revolution vinden we de winnaar van de Prix St Georges van vandaag, Alexander Mathias Rath, nu met zijn troef Destacado (Desperados x Londonderry) en Frederic Wandres en de Oldenburger hengst Zucchero (Zonik N.O.P. x Prince Thatch xx). Beiden kregen prachtige cijfers voor de basisgangen, waarbij Destacado dichtbij de ultieme 10 zat met zijn stap die een 9.8 opleverde. Met een klinkende 9.1 voor de draf, een 9 voor de galop en een 9.4 voor aanleg haalde alleen de 7.9 voor harmonie het gemiddelde iets naar beneden met de gedeelde tweede plaats als gevolg. Zucchero deelt deze plek met de volgende cijferlijst: draf 9, stap 9.7, galop 8.7, harmonie 8.7 en aanleg 9.1.

Helgstrand pakte ook de vierde  positie in de tussenstand, dit keer met DWB-ruin Zhaplin Langholt (Zonik N.O.P. x Stedinger), voor de Nederlandse amazone Emmelie Scholtens met de KWPN-hengst Indian Rock (Apache x Vivaldi). Ook zij is goed voor zes medailles in de vorige edities, waarbij ze drie maal goud won.

Frederic Wandres & Zucchero
© Hippo Foto – Dirk Caremans

Voorzitter van de jury Mariette Sanders was uiterst tevreden: “De eerste dag is uitstekend verlopen! Ik denk dat we zeer mooie sport hebben gezien met heel goede paarden bovenin, echt complete paarden. Het is warm, maar de paarden hebben er heel goed mee om kunnen gaan. Dus ik ben zeer tevreden, ook over de algemene kwaliteit. We zagen enkele paarden aan de onderkant maar geen lang ondereind. In de doorsnee allemaal fijne paarden met een ijzersterke top die er echt bovenuit springt. Oftewel, het wordt nog spannend. Ik denk dat er zeker één en ander nog mogelijk is bovenin. De top 5 voor zaterdag durf ik dus niet te voorspellen, want iedereen had wel kleine dingetjes in de proef. Het kan nog alle kanten op!”

De beste 12 verdienen normaliter een ticket voor de finale, maar door een ex eaquo klassering op plaats 12 gaan er nu 13 door. De beste drie uit de kleine finale die morgen wordt verreden worden daar nog aan toegevoegd, zodat we zaterdag in principe 16 paarden terugzien.

Uitslag