10-09-2022 door Ermelo YH

Charlotte Fry en de KWPN-hengst Everdale mogen zich de winnaar noemen van de CDI3* Grand Prix die tijdens het WK voor Jonge Dressuurpaarden wordt verreden. De zoon van Lord Leatherdale ging naar 76,13% en daarmee staat drie procent los van de nummer twee.

Charlotte Fry lijkt in Ermelo haar geweldige buitenseizoen met veel machtsvertoon af te sluiten. Nadat zij in Herning gekroond werd tot wereldkampioen, stond zij in de kwalificatieronde voor zevenjarigen ruimschoots vooraan met de Negro-zoon Kjento en ook in deze CDI3* Grand Prix is de amazone, die rijdt voor Van Olst Horses, niet te kloppen.

Veel persoonlijkheid
“Everdale voelde heel goed aan”, vertelt Charlotte Fry. “We hebben ons dit seizoen vooral op Glamourdale geconcentreerd, dus we hebben nog niet heel veel wedstrijdroutine dit jaar. Everdale was duidelijk blij om weer mee te mogen en liet zich goed zien. Hij heeft veel persoonlijkheid en vond duidelijk dat het nu weleens zijn beurt was om mee te mogen. Morgen starten we in de kür op muziek, waar hij op dezelfde muziek loopt als in Tokio. Ik weet zeker dat Everdale het geweldig vindt om in het hoofdstadion de schijnwerpers op zich te hebben.”

Christoph Umbach: “Veel kwaliteit”
“De kwaliteit was hoog in deze rubriek, maar sommige combinaties hadden wat pech onderweg”, vertelt juryvoorzitter Christoph Umbach. “Charlotte Fry laat veel ervaring zien, al had ze onderweg wat kleine issues. Andreas Helgstrand heeft met Queenparks Wendy een heel getalenteerd paard voor de toekomst, maar het is een jong paard dat nog ervaring mist. Simone Pearce vormt nog maar kort een combinatie met Fiderdance, maar dit duo laat veel verbetering zien. We zagen veel paarden in deze rubriek die al eerder het WK voor Jonge Dressuurpaarden liepen, daarmee bewijst het WK zijn waarde voor de grote sport. Ik zie het als een teken van duurzaamheid dat deze paarden zich vanaf jonge leeftijd ontwikkeld hebben naar de internationale Grand Prix.“

Het WK bewijst zijn waarde
De tweede positie is voor Andreas Helgstrand en Queenparks Wendy, die 73,04% lieten noteren. Deze dochter van Sezuan liep als vijf- en zevenjarige op het WK voor Jonge Dressuurpaarden, als vijfjarige kreeg zij brons omgehangen. De derde positie (71,60%) is voor de uit Australië afkomstige Simone Pearce en Fiderdance (v.Fidertanz). Zij worden gevolgd door Fabiënne Müller-Lütkemeier en Valesco (v.Vitalis), die de scoreteller tot 71,32% lieten oplopen.

WK-finalisten
Sisters Act MT OLD liep drie keer mee op het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Deze dochter van Sandro Hit scoorde onder Dorothee Schneider 71,23% en werd daarmee vijfde. Lynne Maas en Electra waren achtste en daarmee het beste Nederlandse resultaat. In 2016 werd dit duo zesde in de finale voor zevenjarigen. De als nummer negen geëindigde Gerion, eveneens een nazaat van Jazz, liep naar de achtste plaats in de finale voor zesjarigen. Addict de Massa (v.San Amour), Ironman H (v.Bordeaux) en Great Lady TC (v.Bretton Woods) liepen eerder ook al op het WK voor Jonge Dressuurpaarden en dat maakte deze rubriek de moeite waard om te volgen.

Bekijk hier de totale uitslag.
Foto: Dirk Caremans/HippoFoto.be